Súlyos csapás: az EU bírósága nem nyitotta ki a pénzcsapot

Dulakodás alakult ki a Karmelita felé vonuló tüntetők és a rendőrség között

Súlyos csapás: az EU bírósága nem nyitotta ki a pénzcsapot.

A Népszava információi szerint az Európai Unió Bírósága elutasította, hogy felfüggessze a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és ilyen hátterű intézmények, egyetemek uniós kötelezettségvállalási tiltásáról szóló határozatot. A döntés azért baj, mert e hónap közepéig kellene aláírni az Erasmus+ oktatási csereprogram jövő évben kezdődő időszakáról szóló szerződéseit. Ezt a 21 „modellváltó” alapítványi egyetem nem tudja megtenni, amíg a korlátozást nem oldják fel.

A tagállami miniszterek tavaly decemberben úgy látták, hogy a Fidesz által kitalált alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a Fidesz-kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek a tárgyalások ellenére azóta sem sikerült elérnie, hogy feloldják a tiltást.

Hat modellváltó egyetem az Európai Unió Bíróságán indított pert. A Debreceni Egyetem külön kérte a tiltás azonnali felfüggesztését, amit az uniós testület elutasított. Körülbelül másfél év múlva születhet végső ítélet a perben, már ha a bírák egyáltalán elfogadhatónak ítélik a beadványt. A felperesek arra hivatkoznak, hogy az egyetemi döntéshozatal független az alapítványi kuratóriumtól.

A kormány még alkudozik

Közben a Népszava szerint a kormány még mindig csak alkudozik az Európai Bizottsággal. Számos egyeztetés után Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter májusban arról beszélt, hogy kiküldik az Európai Bizottságnak a jogszabály normaszövegét, amely orvosolná az összeférhetetlenségi problémákat. A Portfolio szerint ugyan kiment a javaslat, de hiányoztak belőle bizottsági elvárások.

A Népszava információi alapján még mindig nincs megállapodás például arról, hogy a kuratóriumi tagságra pályázókat milyen feltételek alapján kellene kiválasztani. A legutóbbi magyar javaslat az Állami Számvevőszékre bízná a követelmények kidolgozását és számonkérését, amivel nem igazán elégedettek az Európai Bizottságnál. Amíg erről nincs egyezség, a többi, nyitott kérdést sem tudják lezárni, például hogy meddig maradhasson valaki a kuratóriumban.

Már most eurómilliós károkról beszélnek

A kormány szándékosan húzhatja az időt, így csikarva ki engedményeket az Európai Bizottságtól. A tiltás miatt viszont már korábban is eurómilliós károkra és számkivetettségre panaszkodtak a „modellváltó” egyetemek. A felfüggesztés minden uniós forrást, például a világ legnagyobb kutatási programját, a Horizont Európát is érinti. Pályázni ugyan tudnak, de pénzt nem kaphatnak az EU-tól, és májusban elkezdtek lejárni már beadott pályázatoknál a szerződéskötési határidők. A magyar költségvetés ötmilliárd forinttal pótolta ki a hiányt, amit elvben utólag visszaigényelhetnek az EU-tól a modellváltó egyetemek, de szerintük már eleve a pályázatokba sem veszik be őket.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...