Sajtótájékoztatón égett be Szijjártó Péter

Keményen beszólt Szijjártónak a szlovák külügyminiszter
Kép forrása: MTI

Sajtótájékoztatón égett be Szijjártó Péter. Szlovák kollegája mondott olyanokat, amiktől nyilván zavarba jött, merthogy semmit nem tudott reagálni az elhangzottakra.

Nem finomkodott Szlovákia új külügyminisztere, rögtön az első magyarországi látogatásán tisztázta Szlovákia véleményét az orosz-ukrán háborúról, szembe helyezkedve a magyar kormány háborús propagandájával.

Szijjártó és Miroslav Wlachovsky közös sajtótájékoztatóján a szlovák külügyminiszter azzal kezdett, hogy az 1956-os forradalommal vonta párhuzamba az ukrajnai háborút. „Mélyen bele tudjuk élni magunkat abba, hogy milyen, ha egy idegen ország lerohan bennünket” – hasonlította össze a két ország történelmét a mostani eseményekkel. Majd arról beszélt, hogy mind Szlovákia, mind Magyarország érdeke is egy szuverén és stabil Ukrajna létezése.

A szlovák külügyminiszter kitért még Svédország NATO-csatlakozásának elhúzására is. Wlachovsky szerint egyértelműen erősítené a katonai szövetséget a bővülés, és jó lenne, ha mihamarabb megszavazná azt a magyar országgyűlés. Hogy ez mikor történhet meg, azt egyelőre nem tudni.

A Wlachovsky által elmondottakra Szijjártó nem reagált, mély hallgatásba burkolózott.

A szlovák Paraméter szerint a két miniszter a regionális és európai szintű együttműködés kérdéseiről tárgyalt. Szóba került továbbá az üzleti és védelmi kapcsolatok megerősítése, a közlekedési valamint energetikai infrastruktúra fejlesztése, és a migráció kérdése is. Wlachovský a tárgyalást követően a Magyarországon élő szlovák kisebbség képviselőivel is találkozott.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...