Már meg is van, ki lesz az új igazságügyi miniszter

Már meg is van, ki lesz az új igazságügyi miniszter

Már meg is van, ki lesz az új igazságügyi miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök tudomásul vette Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán. Hozzátette:

a kormányfő az igazságügyi miniszteri tisztségre Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli.

Tuzson önéletrajza szerint nős, öt gyermek édesapja, 1972-ben született Budapesten. Jogi végzettsége van, miután 2003-ban letette jogi szakvizsgáját, saját ügyvédi irodát vitt, egészen 2014-ig. Tuzson régi motoros a politikában: 1989 és 1996 között az MDF I. és XII. kerületi szervezeteinek volt tagja, választmányi titkára, majd elnökségi tagja is, ’96-ban pedig átigazolt a két évvel később kormányra kerülő Fidesz ifjúsági szervezetébe, a Fidelitasba, ahol egészen 2007-ig volt aktív. 1998 és 2006 között önkormányzati képviselő volt a XII. kerületben, a Fidesz színeiben.

2013-ban lett a Fidesz választókerületi elnöke Pest 5-ös választókerületében, 2014 őszétől pedig a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője is volt. 2015-ben nagyot lépett előre:

a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkára lett.

A 2018-as harmadik fideszes kétharmad után Gulyás Gergely alatt lett közszolgálatért felelős államtitkár, majd 2020-ban visszatért Rogánhoz: a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára lett. Önéletrajza szerint tárgyalási szinten beszél angolul és németül is.

Varga Judit szerda reggel jelentette be lemondását. A távozó igazságügyi miniszter az európai parlamenti választásokon a Fidesz listavezetőjeként indul. Orbán Viktor valószínűleg uniós biztosnak szánja, de az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja elfogadni a jelölését, szóval óriási politikai bukás, hogy a miniszteri székből az EP-be száműzik.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...