Valóban jó választás az olcsó csiszolóanyag?

Nem csak a csiszolóanyagokra igaz az, hogy ha új beszerzéséről van szó, akkor azt az ember szeretné minél olcsóbban, költséghatékonyságra hivatkozva megúszni. Felmerül azonban a kérdés, hogy az olcsó az valóban olcsóbb a gyakorlatban is? Milyen buktatókra, nehézségekre kell felkészülni?

 

Teljesítmény vagy költségek?

 

Melyik a fontosabb szempont? Valójában, amikor azt keressük, hogy melyik csiszolóanyag az olcsóbb, akkor a teljesítményről, a munka minőségéről mondunk le. Ezt kevesen ismerik fel, mivel a legtöbben csak az adott eszköz vásárlása során felmerülő költséget tartják számon, de azt, hogy az mennyi ideig bírja, milyen teljesítményt nyújt, már sokkal kevesebben. Pedig minőségi termékből nincs hiány, ezt jól mutatja az EW1867 csiszolás és polírozás kínálata is. Akkor mégis miért választják az emberek sokkal inkább a rosszabb teljesítményű eszközöket?

 

Természetesen nemcsak a vásárlók, hanem a gyártók is ugyanolyan “tettestársak” ebben a történetben. Néhányan igyekeznek a végsőkig lenyomni az árakat, mivel tudják nagyon jól, hogy olykor 10 Ft árkülönbség is hatalmasat számít, pláne, ha valahol az átlagosnál is nagyobb mennyiségben fogynak a csiszolóanyagok. (Ez a 10 Ft akár 600.000 Ft-ot is jelenthet az év végén).

 

A probléma abban is keresendő, hogy az emberekben kialakult egy kép, hogy “az olcsó valóban olcsó”. Azonban ez a gyakorlatban az esetek többségében egyáltalán nem igaz. Lehet, hogy a bekerülési költség alacsonyabb, mint egy prémium eszköznél, de ha éves szinten számoljuk, akkor már hatalmas különbségekkel is találkozhatunk. Egy olcsó termékből lehet, hogy háromszor-négyszer annyi fogy évente, mint például egy 30-40 forinttal drágább,”minőségibb” változatból.

 

Miért választják még mindig sokan az olcsó csiszolóanyagokat?

 

Ahogy azt már az előzőekben is említettük, a vásárlók, felhasználók 40%-a számára csak a bekerülési ár a lényeges. Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy lássuk, miért népszerűbbek az olcsóbb csiszolóanyagok. Ezenkívül még az okok között szerepel az, hogy nem számít és nem követik figyelemmel a tárcsa hatékonyságát (élettartam, idő, lehordási teljesítmény).

 

A vezetők általában nincsenek képben, hogy hány ember naponta átlagosan mennyi időt foglalkozik csiszolással. 

 

Az elemzés és az összehasonlítás sokat segíthetne

 

A megoldás egyáltalán nem ördögtől való. Elég lenne csak egyszer beszerezni többféle csiszolóanyagot és házilag összehasonlítani, hogy mégis melyik lenne az ideális a vállalat számára minden fontos (!) szempontból. Hosszú távú költségek, idő, élettartam és lehordási teljesítmény – ha mindezt ellenőriztük, valamint elvégeztünk egy részletes költségelemzést, akkor meghozhatjuk az ideális döntést és kiválaszthatjuk a (számunkra) legjobb csiszolóanyagot.

 

Ez nem egy egyszerű feladat, ezért is érdemes kikérni szakember segítségét a teljes folyamatban.loading...