Lukasenko azt állítja, megegyezett Prigozsinnal és leállítják a Wagner műveleteit

Lukasenko azt állítja, megegyezett Prigozsinnal és leállítják a Wagner műveleteit
Kép forrása: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök megbeszélést folytatott a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, erről a belarusz elnök sajtószolgálata számolt be – írja a BelTa belarusz hírügynökség.

„Ma reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök tájékoztatta belarusz kollégáját a dél-oroszországi helyzetről. Az államfők közös fellépésekről állapodtak meg. A megállapodásokat követően a belarusz elnök, miután saját csatornáin keresztül tovább tisztázta a helyzetet, az orosz elnökkel egyeztetve megbeszélést folytatott a Wagner vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal” – közölte Lukasenko hivatala.

A beszámoló szerint a megbeszélések egész nap tartottak, és ennek eredményeként megállapodtak arról, hogy „Oroszország területén nem szabad vérfürdőt rendezni”. Azt írják, Prigozsin elfogadta Lukasenko javaslatát, miszerint a Wagner leállítja az oroszországi mozgásait, és további lépéseket tesznek a feszültség csökkentése érdekében.

„A helyzet megoldására egy abszolút előnyös és elfogadható, a Wagner harcosai számára biztonsági garanciákat nyújtó lehetőség van az asztalon” – írták.

Prigozsin tényleg visszafordítja a konvojt

Amilyen hihetetlen tempóban történtek a dolgok szombaton, annyira váratlan fordulatot vettek az események estére:

előbb Lukasenka hivatala adott ki közleményt, hogy sikerült rávennie a Wagner vezérét, hogy adja fel a felkelést, majd nem sokkal később Prigozsin is azt közölte, hogy visszafordítja a Moszkva felé haladó egységeit. Mint fogalmazott, a terveknek megfelelően.

Hangüzenetében arról beszélt, hogy 200 kilométert tettek meg ma a wagneresek egyetlen csepp vér kiontása nélkül, de nemsokára megváltozhatott volna a helyzet, és ezt el akarták kerülni, ezért döntött úgy, hogy visszafordulnak.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...