Kamu volt a hangfelvétel, mégis Moszkva ellen megy a Wagner?

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Rácz András Oroszország-szakértő a Facebook-oldalán reagált a Wagner zsoldosainak hirtelen visszafordulására. Azt írja, a Jevgenyij Prigozsin Telegram- csatornáján 19:25-kor megjelent, a visszavonulásukat bejelentő hangüzenet több szempontól is különös. Kamu volt a hangfelvétel?

Kamu volt a hangfelvétel? Rácz András írása:

Kamu volt a hangfelvétel?

Egyrészt Prigozsin semmit nem követel benne, másrészt további célokat sem határoz meg. „Teljesen érthetetlen, miben reménykedik” – állapítja meg Rácz András.

Rácz András írása:

„Prigozsin visszavonul vagy nem – információs hadviselés a gyakorlatban

Prigozsin hivatalos Telegram csatornáján (https://t.me/s/concordgroup_official) 19:25-kor megjelent egy nagyon különös hangüzenet: bejelentette, hogy visszavonulnak. Nincs követelés, nem határoz meg további célokat, semmi ilyesmi. 

Teljesen érthetetlen, miben reménykedik.

Ráadásul a hangfelvétel valahogy szokatlan… még az is eszembe jutott, hogy esetleg nem eredeti és/vagy összevágott. (Ami egyben azt is jelentené, hogy mostanra más ellenőrzi  a csatornát.)

Amitől persze még lehet, hogy tényleg a visszafordulás mellett döntenek, belátva, hogy nincs esélyük bevenni Moszkvát… de egyelőre még vonakodom elhinni. Forráskritika, vagy mi. 

Szóval mozgalmas éjszaka lesz, azt hiszem.

Ha visszavonulnak, akkor azért – ha pedig nem, akkor főleg.

UPDATE: helyes volt  a gyanú (köszönet Trautmann Balázsnak):

  • 1) Prigozsin korábban használt hivatalos csatornáján megtévesztő hangüzenet megy.
  • 2) Valaki létrehozott egy másik, megtévesztő csatornát, ugyanezzel a tartalommal: https://t.me/s/wagnernew  (és nyilván van még x másik  is)
  • 3) Közben Prigozsin jelenleg ezen a csatornán kommunikál: https://t.me/s/wagner_ap_chvk 
  • 4) És eleve a TASZ  hozta le elsőkénta hírt (Natália Pikli, ezt külön köszönöm)

Szóval úgy néz ki, hogy az orosz rezsim teljes erővel nekiállt összezavarni Prigozsin szimpatizánsait. Meglátjuk, mire lesz elég.

Ettől még simán lehet, hogy tényleg született valami  deal… hamarosan kiderül – írja Rácz András.

FIGYELEM! Jelenleg az orosz dezinformációs hálózat működésbe lépett, próbálják megzavarni a hiteles információkat, ezért a fenti írás kizárólag az oroszország-szakértő bejegyzését közli. Annak valóságtartalmáért jelenleg a legnagyobb hírportálok, így az Ellenszél sem tud 100%-os bizonyságot tenni. Kérjük, ennek ismeretében figyeljék a további híreket. Cikkünket folyamatosan frissítjük, térjenek vissza hozzánk!

Első frissítés:

Rácz András új bejegyzése.

Frissítés 2:

A Kreml szóvivője a CNN tudósítója szerint azt nyilatkozta, hogy ejtik a vádat a Wagner-csoport vezetője ellen.

A Kreml szóvivője, Dmitry Peskov szerint a vádak Yevgeny Prigozhin, a Wagner csoport vezetője ellen el fognak ejteni, és őt szomszédos Fehéroroszországba fogják küldeni – jelentette az CNN Anna Chernova.

„Peskov szombati sajtótájékoztatóján megkérdezik majd tőlem, hogy mi történik Prigozhinnal személy szerint?” – mondta Peskov. „A büntetőeljárást ellene megszüntetik. Ő maga Fehéroroszországba fog menni.”

Frissítés 3: (utolsó)

Rácz András utolsó üzenete.

loading...