Mutatjuk, merről merre tart majd délután a nagy vihar

Friss időjárás: viharos éjszaka jön

Hidegfront érkezik, heves zivatarok, szupercellák kísérhetik vonulását. A déli országrészben lehetnek a leghevesebb viharok. Az Időkép térképen mutatja meg, nagyjából mikor érkezhetnek, merről merre tart majd délután a nagy vihar.

Az év eddigi legzivatarosabb napja lehet a mai. A légköri feltételek csúcsra vannak járatva a heves zivatarok számára, emiatt akár a legmagasabb piros figyelmeztetést, valamint riasztást is kiadhatja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hidegfront érkezik, heves zivatarok, szupercellák kísérhetik vonulását. A déli országrészben lehetnek a leghevesebb viharok.

A helyzet előrejelzési szempontból korántsem egyszerű, de a legfrissebb modellfutások alapján már körvonalazódik egy menetrend arra vonatkozóan, hogy hol és mikor jöhetnek a zivatarok.

Dió méretű jég is eshet

Akár pingponglabda nagyságú jegek is potyoghatnak ma az égből, de heves felhőszakadás és széllökések is lehetnek.

Nem véletlen ám, hogy esély van a piros riasztás kiadására: az érkező hidegfronthoz kapcsolódó viharokat ugyanis nagy méretű jégeső is kísérheti: 2-3 centis jégdarabok, de néhol akár ennél is nagyobb,

pingponglabda nagyságú jegek is potyoghatnak majd az égből.

Emelett további veszélyt jelenthetnek majd a hőségzáró zivatarokhoz kapcsolódó heves széllökések, amik a 80-100 km/órás értékeket is elérhetik.

Továbbra is a Dél-Alföldön és a Dunántúl déli felén van a legnagyobb esély a piros riasztás kiadására.

 Mi lehet a zivatarok elsődleges veszélyforrása?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nagyméretű jég: a cellákat általában 3-4 cm-es jég kísérheti, azonban a leghevesebb cellákban akár az 5 cm-t is is elérheti, meghaladhatja a jégszemek átmérője.

Szélroham: általában 60-80 km/h-s lökésekre számíthatunk, de a heves zivatarokban – illetve, ha a zivatarok rendszerbe szerveződnek –  akár 100 km/h-t elérő, meghaladó széllökések sem zárhatók ki. 

Felhőszakadás: rövid idő alatt 25-30 mm, lokálisan ennél több csapadék is hullhat az egyes cellákból.

Az OMSZ előrejelzése:


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...