Bajban Orbánék: Megszólalt az EU a fideszes törvényről

Bajban Orbánék: Megszólalt az EU a fideszes törvényről
Kép forrása: AFP

Bajban Orbánék: Megszólalt az EU a fideszes törvényről. A korrupt kordonkormány továbbra sem juthat hozzá a zárolt uniós forrásokhoz.

Az Európai Bizottság ugyan üdvözölte a státusztörvényen eszközölt korábbi változtatásokat, ám továbbra sem elégedett maradéktalanul a tervezettel – derül ki a Népszava cikkéből. A bizottság négy fontosabb kérdésben vár még változtatást a kormánytól:

Bővítse a szakszervezetekkel való egyeztetési kötelezettséget

A kormány jelenleg csak azokkal a szakszervezeteket tekinti tárgyalópartnernek, melyek taglétszáma lefedi a teljes foglalkoztatotti kör minimum tíz százalékát. A Bizottság azt szeretné, ha ezt a pedagógus-szakszervezetek nem érik el, legalább a legnagyobb taglétszámmal rendelkező szervezettel ennek ellenére is tárgyaljon a kormány.

A munkaidő konkretizálása

A törvénytervezetben először az szerepelt, hogy a tanárok nevelés-oktatással lekötött heti munkaideje 22-26 óra lett volna, ám az EB azt szeretné, ha egyértelműbb lenne a munkaórák mennyisége, és aki ezt meghaladóan dolgozik, az több pénzt is kapna. A kormány ebben partnernek bizonyult, és heti 24 órában határozta meg a pedagógusok óraadási kötelezettségét. Erről pénteken már egy módosítót is benyújtottak a parlamentben.

Túl szélesek sávok az új bérrendszerben

A tervezet szerint például egy Pedagógus I. kategóriában dolgozó tanár fizetése bruttó 410 ezer forinttól 1 millió 65 ezer forintig terjedhet, a teljesítményétől függően. A Bizottság szerint a sávok túl szélesek, és még több objektív szempontra lenne szükség a pedagógusok teljesítményének értékeléséhez és így a bérek megállapításához. A lap által megkérdezett kormányzati tisztviselő szerint a kormány „foglalkozik a kérdéssel”. Hozzátette: azok a pedagógusok, akiknek a bére nem éri el a törvénytervezetben rögzített bérsávok alsó határát, már idén nyáron számíthatnak bérkorrekcióra.

Gond van a járáson belüli tanáráthelyezéssel is

A tervezet azt tartalmazza, hogy a tankerület az adott járáson belül simán kirendelhetne pedagógusokat más települések iskoláiba is tanítani. Az EB viszont azt szeretné, ha ez az, akár 180 napra is kiterjeszthető járáson belüli kirendelhetőség önkéntes alapon működhetne. Akinek pedig egy napi meghatározott időnél többet kell utaznia emiatt, pluszjuttatást is kapjon, ne csak utazási költségtérítést. A lap forrása szerint az eltérő helyen való munkavégzés szabályozásával „a jövőre készül” a kormány. Egyfajta „biztonsági védőhálóval”, hogy ha tovább csökkenne a pedagógusok száma, a diákok sehol ne maradjanak megfelelő oktatás nélkül. Elmondta azt is, hogy a tanárok mintegy 8 százaléka most sem csak egy intézményben tanít.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...