Dobrev Klára lerombolta a Fidesz legnagyobb hazugságát

Dobrev Klára lerombolta a Fidesz legnagyobb hazugságát

Van 9 perced? Dobrev Klára ennyi idő alatt rombolta le pontról-pontra a Fidesz legnagyobb hazugságát. Add tovább, hogy mindenki megtudja: nincs háborús infláció, orbáni infláció van! Ha megnézed Dobrev Klára videóját, mindent megtudsz majd az orbáni inflációról.

Elég csak bemennünk egy boltba, hogy lássuk: ma szinte minden élelmiszer kétszer annyiba kerül, mint két vagy akár csak egy évvel ezelőtt. Ma már ezer forint egy tejföl, egy kiló kenyér, vagy egy csomag spagetti, és csak az tűnik biztosnak, hogy a jövő héten még drágább lesz. A hiba nem az ön készülékében van. Ez lett a magyar valóság 2023-ra.

Egy dolgot érdemes tisztázni a legelején: ilyen sehol máshol nem történt az Európai Unióban, csak Magyarországon. Magyarországon háromszor akkora az infláció, mint az EU-s átlag és négyszer akkora, mint az eurót használó országokban. Még Ukrajnában sincs akkora infláció, mint nálunk.

Amíg a magyar miniszterelnök egyszámjegyű inflációról álmodik az év végére, az Európai Unióban már most is az van. Sőt, a legtöbb országban már eddig is az volt, Európa köszöni, jól van. A KSH adatai szerint viszont a magyar élelmiszerárak két év alatt megduplázódtak. Az egész kontinensen Magyarországon volt a legnagyobb az élelmiszerinfláció.

Dobrev Klára kijelentette: Nincs tehát sem háborús infláció, sem szankciós infláció, csak orbáni infláció van, csak itt Magyarországon. Orbán Viktor emeli az árakat, és ezért nevezzük ezt orbáni inflációnak.

Így emelte meg az Orbán-kormány az árakat:

  1. Forintgyengítéssel
  2. Kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával
  3. És az európai uniós pénzek elvesztésével.

Dobrev Klára szerint minden a forintárfolyammal kezdődött. Az Orbán-kormány 2010-ben 270 forintos euróárfolyammal vette át a kormányzást a baloldaltól. Már 2011-ben, mindössze egyetlen év alatt sikerült elérni a 313 forintos addigi negatív történelmi rekordot. Aztán minden évben újabb és újabb negatív rekordok jöttek. 2020-ra már 360 forintba került egy euró, azóta pedig megjártuk a 430 forintos szintet is.

A forint úgy bukdácsolta végig az elmúlt évtizedet, hogy sem Matolcsy György, sem Orbán Viktor nem tett ez ellen semmit. Ez volt az orbáni infláció és az áremelések első összetevője.

A második a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika és a kormánnyal szemben jogos bizalmatlanság. Rendes állami költségvetés évek óta nincs. Már akkor tudni lehet, hogy a jövő évi költségvetés biztosan nem így fog végül kinézni, amikor benyújtják azt a Parlamentnek. Ehhez jönnek az ötletszerűen kivezetett ágazati különadók, az extraprofitadók, a különböző hatósági árak, ársapkák, na meg persze a rezsiemelés.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...