Történelmi pillanat: a bíróság elrendelte az Orbán-ügy nyomozását

Dulakodás alakult ki a Karmelita felé vonuló tüntetők és a rendőrség között

Történelmi pillanat: a bíróság elrendelte az Orbán-ügy nyomozását. Hadházy Ákos arról ír: A bíróság utasította az ügyészséget, hogy nyomozzon Orbán Viktor pisai kiruccanása ügyében.

A bíróság utasította az ügyészséget, hogy nyomozzon Orbán Viktor pisai kiruccanása ügyében

– tette közzé a Facebookon a vonatkozó bírósági végzést Hadházy Ákos.

A képviselő szerint ez az első olyan eset, hogy az EU nyomására megnyitott bírói felülvizsgálati lehetőség visszakozásra, nyomozásra kényszeríti a Polt Péter által vezetett ügyészséget.

Hadházy idén márciusban azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert egy hivatalos egyiptomi tárgyalásról visszatérő honvédségi gép március elsején 1000 kilométeres kitérőt tett, és azért szállt le Pisában, mert Orbán Viktor és felesége Firenzében és Velencében egy magánjellegű programon vett részt. Hadházy szerint ez a magánprogram alsóhangon 3-4 millió forint adófizetői pénzbe került, ami hűtlen kezelés gyanúját veti fel.

A feljelentést a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség április 6-án elutasította. Az ügyészség azzal érvelt, hogy a repülőgépen védett személy tartózkodott, és a repülőgép és személyzete biztosította a védett személyek kísérésében való részvételhez szükséges személyi és technikai feltételeket. Az ügyészség álláspontja az volt, hogy ez a technikai jellegű segítség jogszabály alapján nemcsak a kormányfő kairói hivatalos útjára, hanem az olaszországi magánjellegű programjára is megillette a miniszterelnököt. A személyvédelem nem miniszterelnöki juttatás, hanem állami kötelezettség, így a költségei az államot terhelik – állt az indoklásban. A személyi védelem ráadásul a miniszterelnök magánjellegű útjára is kiterjed. Ha a miniszterelnök a hivatalos útjáról előbb Magyarországra repült volna, majd innen utazott volna repülővel Olaszországban, az szükségszerűen magasabb költségekkel járt volna – állította az ügyészség.

Hadházy szerint azonban az Egyiptomba utazó, majd onnan visszautazó hivatalos delegációt szállító honvédségi repülőgépnek nem volt, nincs, és nem is lehet semmilyen magánjellegű kitérője költségvetési közpénzen. Még magáncélú használat esetén sem. A magáncélú használat okán ezért a honvédségi repülőgép jogszerűen nem tehet kitérőt. És rendkívüli indok hiányában nem is szállhat le a pisai repülőtéren, az 1000 kilométeres kitérőt tehát semmi nem indokolta.

Hadházy megtámadta az ügyészség elutasító határozatát. Mint írja, erre korábban nem volt lehetőség:

„eddig ha Polt azt mondta, hogy nincs nyomozás, akkor nem volt. Azonban az EU-s pénzekért kuncsorgó kormány vállalta, hogy bevezeti azt a jogorvoslati utat, hogy korrupciós ügyekben a nyomozást megtagadó határozat bíróság elé vihető.”

Így került sor a Budai Központi Kerületi Bíróság döntésére, amely hatályon kívül helyezte az ügyészség nyomozást elutasító határozatát. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

A bíróság szerint az ügyész által hivatkozott tényállás részben felderítetlen. A bíróság úgy látja, még ha a miniszterelnök magánjellegű útjának technikai biztosítása állami kötelezettség is, vagyon elleni bűncselekmény – akár hűtlen kezelés – ettől függetlenül megvalósulhat. Az Airbus A319 repülőgép a Magyar Állam tulajdonában, ezért a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében idegen vagyonnak minősül. Az Airbus A319 repülőgép a miniszterelnök rendelkezésére bocsátható a vagyonkezelő által, de a vagyonkezelőre vonatkoznak a rendes gazdálkodás szabályai, mondta ki a bíróság.

A bíróság szerint az ügyészség a személykísérés végrehajtásának módjának megválasztására vonatkozó szabályokat sem tisztázta. Ahogyan azt sem, hogy a rendes gazdálkodás szabályaitól eltérésre milyen előírások az irányadóak, eltérhetnek-e ettől egyáltalán. A bíróság szerint az ügyészség nem támasztotta alá adatokkal, hogy a személyi kísérés nem okozott vagyoni hátrányt. Meg sem próbálta bizonyítani, hogy magasabb költséggel járt volna, ha Orbán Viktor előbb Budapestre utazik, majd onnan a testőreivel menetrend szerinti járaton Olaszországba. Azt sem vizsgálták, hogy hogyan jött haza a miniszterelnök Magyarországra.

Hadházy szerint a döntés jelentősége nagy. Ez az első olyan eset, hogy az EU nyomás hatására kinyitott, bírói felülvizsgálati lehetőség visszakozásra, nyomozásra kényszeríti a Polt Péter által vezetett ügyészséget. A képviselőnek azonban a későbbi eredményt illetően nincsenek illúziói. Szerinte ennek van jelentősége, de túlbecsülni hiba lenne.

Reagált a Központi Nyomozó Főügyészség

Hiába háborodott fel egy ország azon, hogy Orbán Viktor minden jel szerint magánútra használt egy honvédségi repülőgépet, amikor Olaszországba látogatott, hiába tett feljelentést Hadházy Ákos az ügyben és hiába vitte bíróság elé a vizsgálatot megtagadó ügyészségi határozatot, a Központi Nyomozó Főügyészség most mégis kijelentette:

hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg, egyedül a Magyar Honvédség, mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható, de az is csak költséghatékonysági szempontból.

Közleményében hozzátette a KNYF: „a honvédségi repülőgép személyvédelmi feladatok ellátására történő biztosítása megfelel a jogszabályoknak, mindez a vagyonkezelő részéről kötelességszegésnek nem minősül. A bíróság annak tisztázását tartja még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...