Miért jó, ha elvarázsolta gyermekedet a dinók világa?

Nincs olyan gyerek, aki ne menne át a dinókorszakon, legyen akár fiú, akár lány, előbb-utóbb mindegyiküket megérinti egyszer a dinók varázslatos világa. Aztán persze egy jó darabig magával ragadja őket ez a sok millió évvel ezelőtti, letűnt korszak és ezeknek a hatalmas állatoknak a különös bája. 

 

A dinórajongók gyűjteményéből nem hiányozhatnak a Zsumi Gyerekjáték és Bababoltban kapható lenyűgöző szereplők a Jurassic Worldből, ahol prémiumminőségű, óriás méretű dinoszauruszok is új gazdáikra várnak. A film hatalmas siker a kicsik körében, akikhez a szülők is szívesen csatlakoznak tévénézés közben, vagy akár a dinoszauruszos játékokban is örömmel részt vesznek. 

 

De vajon miért olyan népszerűek ezek a ma már nem létező őshüllők a 21. század óvodásai és kisiskolásai közt? 

 

Dinókorszak

 

A dinók iránt való intenzív érdeklődés sok óvodás kisgyerekre jellemző. Ez az időszak csakis a monumentális méretű, félelmetes kedvenceikről szól. A dinós játékokat kiegészítik a dinós ruhák, kártyák, matricás gyűjtőalbumok, de nem maradhat el a dinós pohár, táska és még számos kiegészítő sem. Iskolások tolltartóján, hátizsákján, radírján és mindenen, amit el tudunk képzelni, megjelennek a dinoszauruszok. 

 

Amíg a felnőttek számára gondot okoz a különböző fajok nevének memorizálása is, a kis csöppségeknek hihetetlen mennyiségű információ tapad meg az emlékezetében. Még beszélni is alig tudnak, de a kimondhatatlan neveket álmukban is fújják. Ráadásul kép alapján felismerik a legtöbb dinófajt. 

 

Hogy is van ez? 

 

A gyerekek fejében gyakran elmosódik a valóság és a képzelet határa. A dinók már nem élnek, nem találkozhatnak velük, de a mesebeli sárkányokra emlékeztetik őket, ettől pedig beindul a fantáziájuk. A megfoghatatlanság miatt olyan vonzó a számukra ez az ősrégi, de megragadó világ. 

 

Nagyon jellemző az óvodásokra – különösen a fiúkra – az intenzív érdeklődés, amely azt jelenti, hogy figyelmüket egy bizonyos témakörre bírják összpontosítani. Ezen a területen belül rengeteg információ befogadására, megértésére és rendszerezésére képesek. Így fordulhat elő, hogy előbb meg tudják jegyezni az őshüllőfajok bonyolult nevét, mint a saját szüleikét. 

 

De miért jó ez nekik?

 

Ez a bizonyos intenzív érdeklődés és az annak köszönhető felhalmozódott tudás a gyermek számára hatalmas önbizalmat adhat. Nem a felnőtt tanítja őt, hanem fordítva. Kitartóbbá válik, fejlődik a figyelme, a kognitív képessége és az információ feldolgozásának készsége. 

 

Az extrém érdeklődés a vonatok és az autók iránt alakul ki általában, ezeket követik a dinoszauruszok. Azt nem tudni, hogy vajon miért ez vagy az a dolog lesz a kicsi érdeklődésének tárgya, de az bizonyított, hogy ezzel az attitűddel megáldott gyerekek közül kerülnek ki a legjobb és a legintelligensebb tanulók. 

 

Mit tehetünk tehát, ha csemeténket elvarázsolta az őshüllők birodalma? 

 

Támogatjuk az információk megszerzésében, a különböző dinoszauruszok gyűjtésében, és ha igazán társai vagyunk a mókában, akkor mi is ellátogatunk velük az őslények izgalmas univerzumába. loading...