A kormány szerint 18 órás vita alatt nem hangzott el komolyan vehető érv

A kormány szerint 18 órás vita alatt nem hangzott el komolyan vehető érv
Kép forrása: MTI

A kormány szerint 18 órás vita alatt nem hangzott el komolyan vehető érv.

Valamivel több mint 18 órán keresztül, szombat délelőttig vitáztak a parlamenti képviselők a pedagógusokat érintő, bosszútörvényként elhíresült státusztörvényről.

A kormányt, pontosabban a Belügyminisztériumot a 24.hu cikke alapján szombat reggel már Takács Péter egészségügyi államtitkár képviselte a vitában. Zárszavában azt mondta: a 18 órán át tartó vitában új, komolyan vehető érv nem hangzott el az ellenzéki oldalról. Szerinte a szükséges egyeztetéseket pedig a Belügyminisztérium lefolytatta a javaslatról.

A momentumos Tóth Endre szombaton arról beszélt felszólalásában: a kormány ellehetetlenítette a tiltakozás hivatalos formáját, a sztrájkot, és sok pedagógus a kormányzati arrogancia és a kommunikáció stílusa miatt hagyja el a pályát.

Pénteken rendkívüli ülésen tárgyalta a parlament a státusztörvényt. Egyik ellenzéki párt sem szavazná meg a törvényjavaslatot, a kormány szerint a politikai haszonszerzés a céljuk. Az álláspontok nem közelítettek egymáshoz.

A Fidesz szerint eljött a nap, amikor színt kell vallani: ki választja a megoldások keresését, és ki a kaméleon politikát. Az egyik fideszes képviselő felvetette, hogy heti 24 órában fixálhatnák a pedagógusok tanóráinak számát, ezt a KDNP is támogatná.

A DK szerint nem a bosszútörvény a legfontosabb kérdés most a közoktatásban, hanem például az ágazat elöregedése és az alacsony tanárbérek. A Momentum kicsinyes bosszúnak tartja a státusztörvény-tervezetét, az MSZP pedig a Telex cikke miatt kérte számon Maruzsa Zoltánt.

A Jobbik a jövő gazdasága miatt aggódik, a Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan, hogy az Uniótól kell pénzt kuncsorogni. A Párbeszéd-Zöldek úgy látja, túl rövid egyeztetés előzte meg a törvény beterjesztését, az LMP szerint a közoktatás most nem tudja a meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket csökkenteni.

A Fideszeseket ennyire érdekli egyébként a magyar tanárok sorsa:

Maruzsa Zoltán levelét kiszivárogtatták: összeül a válságstáb?


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...