DK: a semmittevés költségvetése nem támogatható

A semmittevés költségvetése nem támogatható a DK szerint.
Kép forrása: MTI

Nem lehet egyetérteni a büdzsé tervezetével, mert az „gondolattalan; ez a költségvetés a semmittevés költségvetése.” – Mondta Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka.    

Gyurcsány Ferenc úgy értékelt, nem támogatható a költségvetés mögött álló politika. A vívmányok megőrzésének ígérete „az ország többségének kevés”, a büdzsé tervezete pedig nem tartalmaz olyan elemeket, amelyek elmozdulást mutatnának jó irányba.

A politikus szerint mind az oktatás, mind az egészségügy területén romlik a hazai helyzet. Egyre nagyobb vagyonhányad összpontosul a leggazdagabbak kezében. Közben az elmúlt tíz évben egyre kevesebb lett a munkabérből származó és több a tőkejövedelem, valamint a vállalati nyereség. Így „az embereknek a közteherviselésben nagyjából hatszor-nyolcszor nagyobb szerepe van, mint a vállalatoknak”.

A semmittevés költségvetése nem támogatható, azzal nem lehet egyetérteni

A DK vezérszónoka célnak azt nevezte, hogy történelmi és kulturális mellett szociális közösség is legyen a nemzet, mondván, „van dolgunk, hogy vigyázzunk egymásra”. Hangsúlyozta: „a nagyobb vagyon, a nagyobb jövedelem többre kötelez”, ezért is van pártja azon az állásponton, hogy „fizessenek a milliárdosok”.

Gyurcsány Ferenc „nagyon nyilvánvaló furcsaságnak” nevezte, hogy a parlament „elvesztette törvényhozói jellegét”, miután „nyilvános vitaklub lett” az „időtlen idők óta tartó” rendeleti kormányzás alatt, hiszen a büdzsét a kormány átírhatja.

Mi nem törvényt alkotunk itt a szónak a klasszikus értelmében, amely megköti a kormány kezét, hiszen mi vagyunk a törvényalkotók. Hanem véleményt fűzünk ahhoz, hogy éppen ma mit gondol a pénzügyminiszter vagy a kormányfő, de a mi véleményünk semmilyen értelemben nem befolyásolja nemcsak, hogy mit fog gondolni két hét múlva, hanem hogy mit fog cselekedni – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szerinte az utóbbi évek kormányzati lépései egy „embertelen, élhetetlen, rossz világ felé visznek el”. Az oráni infláció miatt ma egytizedével, azaz 14 ezer milliárd forinttal ér kevesebbet az emberek magánvagyona, mint egy évvel korábban. Eközben a pénzromlás és az áfa is Európában nálunk a legmagasabb. Márpedig mindkettő „a kevésbé jómódúak extraadója”.

További cikkeinkért kattints ide, vagy Facebook-oldalunkra!

loading...