Bősz Anett: „Családbarát kormány? Ugyan már!”

Bősz Anett
Kép forrása: Bősz Anett / Facebook

A védőnői hálózat államosításával újabb olyan lépésre készül a kormány, amely nem pusztán az önkormányzati vagyon és jogok, de mindenekelőtt a kisgyermekes családok jól-létének csorbítása – írja Bősz Anett a közösségi oldalán.

A DK-s politikus bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

„A védőnők azok, akik már születés előtt féltő gondoskodással veszik körül a babát és édesanyját, ők azok, akik az Angliába tanulni költöző nagytestvér után sírdogáló várandós nőt, a helyét világban újra megtalálni igyekvő kétgyermekes édesanyát, a meddőnek hitt, várandós pár meghatott zokogását, a ki nem mondott kétségbeesett szavakat meghallgatja. Meghallgatja és meghallja. A baba és a mama szívhangját. A család lüktetését – vagy éppen annak hiányát a nehézségek közepette. Ő hozza az oltás utáni megnyugvást, az étkezési tanácsokat, a tornát, működő fürdési szokásokat, babának való nassolni valót, mérlegelést és biztatást a fegyelmezetten diétázó anyának, dicséretet a türelmes nagytestvérnek, kontaktot a fejlődésben lemaradónak egy szakorvoshoz… mindent, ami az életünk része, és amit önmagunktól nem tudnánk.

Bősz Anett: Nincs rá mód, hogy megköszönjük azt a sok szépet és jót, amit a védőnőktől kaptunk

A sor olyan hosszú, hogy alig lehet abbahagyni. Mi minden történik egy védőnőnél, amit senki mástól nem kaphatunk meg? Úgy is, mint tanácsot a szoptatáshoz, a kanál használatához, a túró bevezetéséhez, az első mogyoró megkóstolásához, a szúnyogcsípésekhez, a pelenkázós krémekhez, a bölcsődéhez, anya gyógyuló sebeihez a szülés után, az elvesztett vörösvérsejtek visszaszerzéséhez… mindenhez, ami nélkül könnyen elveszhetne az egészség, a lelkünk épsége, a szülő-gyerek kapcsolat dinamikája, a kezek-lábak jó koordinációja, a fejlesztéshez való hozzájutás lehetősége.

Jóságos ég! Nincs rá mód, hogy megköszönjük azt a sok szépet és jót, amit a védőnőktől kapunk!

A kormányzat részéről valódi gonoszság volt arra utasítani őket, hogy a kis ügyfelek összes adatát szolgáltassák át az OKFŐ részére. És hol van még az államosítás vége! Egyelőre azt sem tudják, kapnak-e fizetést augusztusban.

A kisgyermekes családok pedig azt nem, megtarthatják-e a védőnőjüket, azt a senkihez sem hasonlítható embert (mert nem barátnő, nem nagymama, nem egy „elég jó szülő” továbbfejlesztett és javított verziója), akire mindig, minden körülmények közt lehet számítani. Valami egészen különleges, láthatatlan támasz.

Mind hálásak lehetünk ezért a védőnőknek! Isten éltesse őket a védőnők napján! Azt a kormányt pedig ne, amely maga sem tudja igazán, mit akar, de egy újabb, kizárólag egymást ismerő közösségekben működő intézményrendszer szétveréséhez fogott hozzá. Nem engedhetjük meg! Szabadságot az önkormányzatoknak! Szabadságot a védőnőknek! Szabadságot a szülőknek!”

További cikkeinkért kattints ide! Ha szeretsz főzni, akkor pedig ide.

loading...