Újabb gáztörvénnyel készül a Fidesz

Újabb gáztörvénnyel készül a Fidesz
Kép forrása: MTI

Újabb gáztörvénnyel készül a Fidesz Németh Szilárd szerint.

Németh Szilárd a kormány, a Fidesz és a KDNP-frakció, valamint a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot készül benyújtani, ami „rendezi” a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet” – mondta el a rezsibiztos az Origónak.

„Vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltőtömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé, és mindenhová, ahol erre szükség van, el kell jutnia a PB-gázpalacknak. Egyszerre kell fenntartani az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget” – mondta Németh.

A „helyzet” valójában már 2022 tavasza óta fennáll, és a kormány okozta, amikor a „rezsicsökkentés” jegyében hatósági árat vezetett be a 11,5 kilogrammos kiszerelésű palackokra. Hiány alakult ki PB-gázpalackból, illetve ha lehet is kapni, csak kisebb töltőtömegűt, mint korábban, ellenben több pénzért. A hagyományos, 11,5 kilogrammos, hatósági áron 5175 forintért adható palackokból már 2022 tavaszán hiány alakult ki, a három nagy szereplő közül a Mol és a Prímaenergia csak 10,9 kilogrammos kiszerelést kínált, ezekhez 7000-8000 forintos áron lehetett hozzájutni. A PB-gázpalack-hiány erősen érinti a legszegényebb háztartásokat, hiszen ahol nincs bekötve a vezetékes gáz, legalábbis nyáron főzésre jellemzően palackos gázt használnak.

A rezsibiztos már 2022 márciusában beszélt arról, hogy a „kiskaput” be kell zárni, ám jogalkotói lépés azóta sem történt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...