Orbán szégyellheti magát: a szlovák államfő sarokba állította

Orbán szégyellheti magát.
kép forrása: AFP

Orbán szégyellheti magát. A szlovák államfő ugyanis olyat mondott, ami mindannyiunkra nézve kínos. Európa sötét foltjává vált Magyarország a Fidesz miatt, és ennek mi isszuk a levét.

Zuzana Čaputová államfő szerint Szlovákia követheti Magyarország példáját és az Európai Unió „problémás gyerekévé” válhat. A Politico portálnak adott nyilatkozatában Čaputová aggódik a dezinformációk terjedése miatt. Úgy véli, hogy a közelgő őszi parlamenti választások alááshatják azt a támogatást, amelyet Szlovákia Ukrajnának nyújt.

  • Az államfő szerint, ha a választások után populisták vezetik a kormányt, akkor Szlovákia egyre inkább hasonló álláspontot fog képviselni, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök külpolitikája. Čaputová megjegyezte, hogy eddig jelentős támogatást nyújtottak Ukrajnának, például átadták a MiG-29-eseket az ukrán erőknek. Azonban a választások előtti felmérések szerint a Robert Fico vezette populista Smer párt áll nyerésre, amely az Ukrajnának nyújtott segítség leállítására szólított fel – idézte fel a Politico.

A Politico továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában terjed az orosz narratíva. A Globsec felmérésének eredményei alapján csak a szlovákiaiak 40 százaléka véli úgy, hogy közvetlenül Oroszország a felelős a háború kitöréséért, míg Lengyelországban ez az arány 85 százalék.

Čaputová szerint ezek fényében Szlovákiára nagyon nehéz időszak vár. „Nem csak a polarizációra, hanem társadalmuk széttöredezettségére is szeretném felhívni a figyelmet” – jegyezte meg. Szerinte Szlovákia orosz dezinformációs kampánnyal néz szembe, és fiatal demokráciaként sebezhetőbb. Čaputová úgy véli, hogy a dezinformációk terjedésében szerepet játszottak egyes szlovák politikusok is.

Orbán szégyellheti magát: úgy példálóznak velünk, mint Putyin európai kiszolgálói.


Te is hallottad? Elindult a legizgalmasabb főzős csatorna, az EllenLábas! Szuper és olcsó receptekért keresd fel ide kattintva! Ha további közéleti cikkeinkre vagy kíváncsi, ide kattints!

loading...