Matolcsy György megint beszólt Orbán Viktornak

Matolcsy György megint beszólt Orbán Viktornak
Kép forrása: MTI

Matolcsy megint beszólt Orbánnak: Az unióra sikeres évtized vár, Magyarországnak ebből nem szabad kimaradnia.

Előbb-utóbb kötelező lesz bevezetnünk az eurót – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Kossuth Rádióban. Az MNB világos álláspontja az, hogy ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát, akkor már felkészültek leszünk.

Matolcsy szerint ez felelőtlenség volna, példaként Szlovákiát és Görögországot említette, akik szerinte felkészületlenek voltak. Felkészületlenül belépni a gazdagok klubjába veszélyes – mondta a jegybankelnök a Portfolio szemléje szerint.

Az eurónak előnyei vannak, de amíg nem lépünk be, érdemes használni a Magyar Nemzeti Bank különleges mozgásterét. Elmondta, hogy a járványválság alatt is megfelelően lépett fel az MNB, amelynek lépései +10 százalékos gazdasági növekedést értek. Ezt eurózóna-tagként szerinte nem lehetett volna elérni, ugyanis az MNB célzott programjai kellettek hozzá. Az EKB óriási segítséget nyújtott a válságban a tagállamoknak, de nem tudott célzott segítséget adni – mondta. Matolcsy szerint az önálló jegybank nagyobb mozgásteret adott ahhoz képest, mintha Magyarország az eurózóna tagja lett volna. Ettől függetlenül Matolcsy úgy véli, hogy az EKB remek válságkezelést folytatott, de mi még többet tudtunk adni egy önálló jegybank révén – mondta.

Matolcsy szerint Európa jobb helyzetben van most, mint 2008-9 után, és ebből az ígéretes fejlettségi pályából nem szabad kimaradni.

Ez nem azt jelenti, hogy idő előtt be kell lépni az eurózónába, de maximálisan arra kell törekedni, hogy minden európai uniós gazdasági és pénzügyi programban benne legyünk. Ugyanis a 2020-as évtizedben az Európai Unió sikeres lesz, bár most még kevés jel utal erre.

Ismét elmondta, hogy az elmúlt három év Magyarországon a költségvetési fegyelem elszállásáról szól, az egyensúlyt helyre kell állítani. Matolcsy szerint úgy kell helyreállítani az egyensúlyt, hogy közben nem zuhanunk egy mély és hosszú recesszióba.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...