Robban a botrány a Honvédségnél: feljelentették a vezérkari főnököt

Robban a botrány a Honvédségnél: feljelentették a vezérkari főnököt

Robban a botrány a honvédségnél: feljelentették a vezérkari főnököt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, onnan pedig a Központi Nyomozó Főügyészségre került a Magyar Honvédség főparancsnoka ellen tett feljelentés – derül ki a Szabad Európa megkereséseire adott válaszokból. A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője közölte a Szabad Európával, hogy egyelőre nem született döntés arról, indítanak-e nyomozást a feljelentés nyomán.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőhelyettese, Domokos Réka ügyész arról tájékoztatott, hogy a feljelentés elbírálása jelenleg folyamatban van.

Mint a Szabad Európa megírta, egy honvédségi sofőr felesége jelentette fel Böröndi Gábort. A feljelentést azután tette meg, miután május elején nem engedték haza a férjét 57 másik sofőrrel együtt egy szentendrei állománygyűlésről, hanem buszra szállították, majd Táborfalvára vitték, ahol a szolnoki Különleges Alakulat tisztjei hat napon át „kiképzést” tartottak nekik. Szentendrén Böröndi Gábor azzal indokolta ezt, hogy a hadsereg sofőrjei „pletykásak”, ezért „tanításra” van szükségük.

A „tanítás” azonban a feljelentés szerint abból állt, hogy a sofőröknek hat napon keresztül megalázó, értelmetlen feladatokat kellett végezniük. Ezek egy részét ráadásul éjszaka, mivel nem hagyták aludni, két-három óránként felkeltették őket. A családjuknak naponta egyszer telefonálhattak.

A feljelentés szerint a főparancsnok ezzel nemcsak az alkotmány kínzást, megalázó bánásmódot tiltó paragrafusait sértette meg, de a honvédségi törvény több passzusát is, köztük a katonák jogállásáról, a gyakorlatokról, a szolgálati feladatokra vezénylés szabályairól szólókat.

Sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a két működő honvédszakszervezet nem reagált a lap megkeresésére. A Szabad Európa azt írja:

A feljelentésen kívül egyébként egy olvasói levél is eljutott hozzájuk korábban, amelyben ugyanazokat írják le a sofőrökkel kapcsolatban. Ennek feladója azt is írta, hogy a honvédszakszervezetek szinte semmilyen valós érdekvédelmi tevékenységet nem látnak el.

Az Indexnek viszont válaszolt a HM sajtóosztálya. Azt írták, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt érvényben lévő különleges jogrend miatt semmilyen jogszabályt nem szegett a főparancsnok a táborfalvai „tanítással”. A szentendrei állománygyűlésen egyébként jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...