A békés halál, eutanázia eszköze elkészült, de van egy bökkenő

A békés halál kapszulája egyelőre nem elérhető opció.
forrás: Exit

Végigsöpört a hír, miszerint Svájcban már elfogadták az úgynevezett Sarco kapszulát, amely a békés halál eszköze lehet. Aki maga rendelkezne az életéről, és az eutanáziát választaná, az 1 perc alatt megteheti ezzel a 3D nyomtatóval is létrehozható géppel.

A hír igaz, csak nem úgy, ahogy azt bármiféle tényellenőrzés nélkül átvették a magyar portálok. Az Ellenszél utánajárt, mi az igazság valójában.

Magyar hírportálok is bedőltek a féknyúznak

A Mandiner, a 24.hu és a HVG is terjesztették azt az álhírt, mely szerint Svájcban jóváhagyták a békés halál kapszuláját. Úgy fogalmaznak:

„Hamarosan egy gép segítségével hajthatják végre az aktív eutanáziát Svájcban – számolt be róla a SwissInfo. Az országban legális az eutanázia, az elmúlt évben mintegy 1300 ember halt meg így. A lap szerint jelenleg egy speciális gyógyszert adnak azoknak, akik ilyen módon szeretnének véget vetni az életüknek: ettől 2-5 percen belül elalszanak, majd mély kómába zuhannak, végül pedig meghalnak.

A lap most azt írja, az Exit International nevű, aktív eutanáziát pártoló nonprofit szervezet egyik szakembere, Philip Nitschke egy olyan szerkezetet talált ki, ami gyógyszer bevétele nélkül segíti át az eutanáziát kérőt a halálba.

Békés halál eszközét mutatta be az Exit.

A Sarco nevű gépet 3D-nyomtatás segítségével készítik el. Nitschke szerint ebbe kell befeküdnie a páciensnek, majd a berendezés nitrogénnel árasztja el a kapszula belsejét. Eközben az oxigén szintjét 21 százalékról 1 százalékra csökkenti. Ettől az illető egy kissé zavartnak érzi magát, majd eufóriát érez, mielőtt elveszíti az eszméletét. A szakember szerint az egész folyamat nagyjából 30 másodpercig tart, a halál pedig az oxigén, valamint a szén-dioxid megvonása miatt következik be. Nitschke szerint a procedúra gyors és fájdalommentes, az alany nem pánikol, és fulladást sem érez.

Jelenleg két gép készült el, a harmadikat pedig már Hollandiában nyomtatják. Ezt 2022-től kezdhetik el használni Svájcban.

Nitschke szerint azt szeretnék elérni, hogy az eutanáziához ne kelljen orvost bevonni a folyamatba. A kérvényező tiszta elmeállapotát egy felméréssel állapítanák meg, amit egy mesterséges intelligencia értékelne ki. Ha itt minden rendben van, az illető kap egy kódot a gép használatához.”

A békés halál kapszulája létezik, de még csak nem is akarták azt jóváhagyatni Svájcban

Egy férfi kipróbálja a Sarco-t.

Az AP tényellenőrzői cáfolták a hírt, később pedig a SwissInfo is beismerte, hogy amit leírnak, nem igaz.

Állítás: A Sarco kapszulát, egy mobil, 3D nyomtatott kamrát az asszisztált öngyilkosság végrehajtására a svájci szabályozó hatóságok hivatalosan jóváhagyták.

AP ÉRTÉKELÉSE: Hamis. A készülék – amely még mindig egy prototípus – nem kapott jóváhagyást a svájci hatóságoktól sem. A készülék alkotója azt mondja, hogy nem kért jóváhagyást. A svájci gyógyszerek és orvostechnikai termékek nemzeti engedélyezési ügynöksége, a SwissMedic, azt mondta, hogy nem hallott a kapszuláról, amíg az nem vált közelmúltban széles körben ismertté.

TÉNYEK: Egy olyan eszközről szóló történet, amely az asszisztált öngyilkosság járművének tervezett első példájáról szólt. Sok hamis információt írt a gépről. Az olvasók azt gondolhatták ez alapján, hogy Svájcban már működik is rendszerszinten az eszköz.

A SwissInfo, a svájci közszolgálati média része, hétfőn közölte Nitschke kérdéseire adott válaszát a címmel: „Sarco öngyilkossági kapszula ‘jogi felülvizsgálaton átesett’ Svájcban”. Azonban szerdán módosították, és az alábbiak szerint változtatták meg: „A Sarco öngyilkossági kapszula be szeretne jutni Svájcba”, egy korrigáló szerkesztői megjegyzéssel, amely magyarázza a változtatást és más szerkesztéseket.

A békés halál prototípusának bemutatója.

De a korrekció az információ számos médium általi felvételét követően történt, amelyek hasonló nyelvezetet használtak az eredeti címhez. Néhány esetben a hírek és közösségi média bejegyzések még tovább mentek, és azt állították, hogy a készülék hivatalos jóváhagyást kapott Svájcban, és orvosi vagy jogi szervezetek által jóváhagyott.

Néhány közösségi média felhasználó úgy hitte, hogy a kapszulát országos szinten fogják használni Svájcban. De ez nem így van. Az asszisztált öngyilkosság bizonyos feltételek mellett megengedett Svájcban.

A gyógyszerek és orvostechnikai termékek szabályozásáért felelős svájci kormányügynökség, a SwissMedic megerősítette az AP-nak, hogy nem hagyta jóvá a Sarco kapszulát.

Nitschke azt mondta az AP-nak, hogy az Exit International nevű nonprofit szervezete soha nem folyamodott jóváhagyáshoz.

loading...