Putyin őrjöng a szégyentől: szétlőtték a legnagyobb büszkeségét

Putyin őrjöng a szégyentől: szétlőtték a legnagyobb büszkeségét

Putyin őrjöng a szégyen miatt: az ukránok megsemmisítették a büszkeségét. Lelőtték Oroszország lelőhetetlen szuperfegyverét, a hiperszónikus Kindzsal rakétát az ukránok. 2018-as bemutatásakor Putyin még azzal hencegett, hogy ez az új valóság, és a Nyugatnak félnie kell.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka szombaton azt írta a Telegramon, hogy az ukránoknak sikerült kilőniük az orosz hiperszónikus rakétát, a Kh–47M2 Kindzsalt, ráadásul nagy valószínűséggel az amerikaiaktól kapott Patriot-rendszerrel.

Olescsuk szerint a hiperszónikus rakétát május 4-én este lőtték ki Kijev közelében. A Kindzsalt egy MiG-31K indította útjáról, orosz területről.

Korábban a Twitterre kerültek ki felvételek, miszerint éjszaka, Kijev fölött az ukrán légvédelem sikeresen megsemmisített egy Kh-47M2 Kindzsal hiperszonikus rakétát.

Az Ukrainian Weapon Tracker egy kifejezetten megbízható, az orosz-ukrán háborúban használt, vagy épp megsemmisült fegyverek azonosításával foglalkozó Twitter-fiók. A fiók oldaltól függetlenül végzi a fegyverek beazonosítását.

Legutóbb közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy

május negyedikén, az éjjeli órákban egy orosz Kh-47M2 Kindzsal hiperszonikus rakétát semmisített meg az ukrán légvédelem Kijev felett. 

A Kindzsal rakéták elfogására csak a Nyugattól kapott légvédelmi rendszerek lehetnek képesek Ukrajnában.

A Kindzsal és az ehhez hasonló high-tech hiperszonikus rakéták képesek elérni a hangsebesség sokszorosát a Kindzsal elvileg akár 12 000 km/óra sebességet is el tud érni. Rendkívül nagy hatótávolsággal rendelkeznek, képesek nukleáris robbanófej hordozására, és a röppályájuk módosítására, ezért lehetetlen pontosan megjósolni, hova csapódnak be.

Mostanáig egyedül a Patriot-rendszer nem kapott bizonyítási lehetőséget a Kindzsal ellen, viszont ezek a rendszerek április végén érkeztek meg Ukrajnába. Az Európát védő rendszer úgy tűnik, sikerrel vette az akadályt, megsemmisítette Putyin büszkeségét.

Nem csoda, ha Putyin őrjöng

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018 márciusában, több más hadászati újítással együtt leplezte le a Kh–47M2 Kindzsalt. A bemutató idején az orosz elnök azt mondta a Nyugatról:

„Figyelembe kell venniük az új valóságot és meg kell érteniük … [ez] nem blöff”.

A Kindzsalt MiG-31K vadászgépről vagy Tu-22M3-as bombázóról lehet indítani. Az indítás után pár másodperc alatt hiperszonikus sebességre gyorsít a rakéta, amely a repülése minden fázisában alkalmas precíz manőverek végrehajtására. A célpontjai álló vagy mozgó célpontok is lehetnek.

A fegyverrendszer 2018-as bevezetésekor Szergej Szurovikin, az orosz légierő és a fekete-tengeri flotta főparancsnoka arról beszélt a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, hogy a Kindzsal szolgálatba állítása jelentősen megnöveli az orosz haderő kapacitásait.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...