Régebbi autója van? Vigyázzon, azonnal megbüntethetik

Régebbi autója van? Vigyázzon, azonnal megbüntethetik

Régebbi autója van? Vigyázzon, azonnal megbüntethetik. Változnak a szabályok, a régebbi autót vezetők figyeljenek oda.

Megerősítette az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) a vezess.hu kérdésére, hogy május elsejétől szigorítottak a gyorshajtás szabályain. A minimális sebességtúllépés után is bírságot kapnak a gyorshajtók. Eddig a rendszer tolerálta az 50-es táblánál az 53-as sebességet, de ez megváltozott.

„Az új szabály nem jelenthet más, mint az 50-es táblánál az 51 km/órás sebességgel haladók bírságát” – mondta Janklovics Ádám közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a régebbi autóknál előfordulhat majd, hogy akkor is büntetést kapnak, ha a mutató az ötvenesen van, ha a műszer eközben már 51-et vagy 52-t mér. A modern kocsikban lévő digitális mérők azonban olyan pontosak, mint a rendőrség által használt traffipaxok.

Az előbbi eseteknél az autósok szinte lehetetlen küldetésre vállalkoznak, ha bizonyítanák, hogy nem lépték át a sebességhatárt.

A vezess.hu kitért arra is, ahol továbbra sem állítják meg a gyorshajtókat, ott megmarad az elvi lehetősége a sebesség túllépés megúszásának. Hiszen 100 km/óra alatt plusz 15 km/óráig, míg 100 km/óra felett 20 km/óráig nem az objektív felelősség elve szerint jár el a rendőrség. Vagyis autópályán például 150 km/órával is elkerülhető elvben a bírság.

Naponta egyébként átlagban 1700 gyorshajtót fogtak, ez a szám mostantól emelkedhet.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...