Pankotai Lili: szerdán újra kimegyünk, nem mi vagyunk radikálisak

Pankotai Lili látható a képen.
Fotó: Le Monde.

A Karmelitánál a rendőrség könnygázt vetett be, amelyre reagálva szerdára újra összehívták a tanártüntetések támogatóit, és mindazokat, akik érdemben is tenni akarnak a gyökeres változásért. Az esemény résztvevői szerdán 16:00-kor, a Bazilikánál gyülekeznek. Pankotai Lili nyilatkozott nekünk.

„Ha egy jogászok által kimondottan jogtalanul felállított kordont gyerekek bontanak le, könnygázt kaptak figyelmeztetés nélkül, mi lenne ha ugyanazt csinálnánk, mint ők 2006-ban? Gumilövedék helyett éles lőszerrel lőnének a rendőrök?” – tette fel a kérdést Pankotai Lili, aki az Ellenszélnek beszélt a célkitűzésekről, amelyek mellett állást foglalt.

A diáktüntetések egyik ismert ikonja elmondta: a tanárok sztrájkja és a különféle, sikertelenségbe és apátiába fordult tanártüntetések után más módszerekre van szükség. A hatalom újabb és újabb határokat feszeget. Nem a tanárok és a diákok radikalizálódtak. A kormány módszerei lesznek egyre inkább radikálisak. „Nem várhatják el, hogy mi ugyanúgy szervezzük az élőláncokat, mikor egyre keményebb módszerekhez nyúlnak. Az én generációm nem ijedős. Ha ők bedurvulnak, nem fogjuk hagyni magunkat, és mi is arányos eszközökhöz nyúlunk.”

Pankotai Lili leszögezte: a szerdai eseménynek nem ő a főszervezője. Maga is meglepődött azon, hogy egy spontán demonstráció során több ezer ember követte őt, amikor a Karmelitához vonultak. (Az eseménynek több érdekvédelmi és aktivista csoport a szervezője a leírás szerint.) Az elszánt aktivista hozzátette: Ő mindenképp jelen lesz a Bazilikánál szerdán, 16:00-kor, és erre biztat mindenkit.

loading...