Tüntetés robbant ki a Várban, könnygázt is bevetettek

Sarki fény Magyarország: éjjel ismét felragyog

Tüntető diákok és képviselők dulakodnak a rendőrökkel a Karmelitánál, könnygázt is bevetettek.

Negyedszerre próbál kordont bontani a Momentum a Karmelitánál, miközben diákok és oktatók tüntetést tartanak Budapesten, a tanárok közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen. A tüntetés után a Belügyminisztériumtól a Karmelitához vonulnak a demonstrálók is.

A Telex beszámolója szerint hétfő este hat körül nyolc-tíz momentumos előbb feszítővasakkal kezdte el szétbontani a kordont, amit Hadházy Ákos szerint „törvénytelenül” helyeztek ki oda. Nem sokáig jutottak, mert a helyszínre több tucat rendőr vonult ki, akikkel dulakodás, lökdösődés kezdődött. A rendőrök a korábbiakkal ellentétben most nem engedték a képviselőknek elbontani a kordont. Hadházy erre ráfeküdt egy félig elbontott kordonra, őt a rendőrök kézben vitték arrébb a helyszínről.

Ezután a rendőrök momentumos képviselőket is kézben cipeltek vissza a kordon túloldalára, ahol ők tartózkodhatnak. Gelencsér szerint Hadházy rosszul lett, megütötte magát, mentőt is hívtak hozzá, de a képviselő nem kért ellátást. Ő maga nem tudta megmondani, hogy megsebesült-e, az inge mindenesetre elszakadt. A rendőrök pár perc után őt is átcipelték a kordon külső oldalára.

Este hét körül megérkeztek a belvárosban tüntető diákok és tanárok is a Karmelitához. Egy ideig csak skandáltak, „szabad ország, szabad oktatás”, „nincs tanár, nincs jövő”, „rendőrállam nem jogállam”, „kordont le” rigmusokat.

A skandálások után a tömeg hirtelen megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak. Néhány méterrel sikerült arrébb tolniuk az egyik kordont, a rendőrök könnygázt is bevetettek.

A tüntetők továbbra is kint vannak, azt skandálják: „menjünk be!”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...