A kölcsönnyújtás szabályainak útvesztőiben – magánszemélyként és webáruházként

A kölcsön nem egy egyszerű kérdés, számos szabály vonatkozik rá, ráadásul aki kölcsönt ad, az nyilvánvalóan nem azért teszi, mert ő egy földre szállt tündér, hanem azért, mert hasznot szeretne rajta. Aki pedig kölcsönhöz folyamodik, az ezen a módon fog tudni elérni bizonyos dolgokat.

 

Alapvetően egy win-win helyzetnek tűnik mindkét fél számára, persze ez csak abban az esetben igaz, ha minden dokumentáció, szerződés a rendelkezésre áll, és a megfelelő formában készül el.

 

Kölcsönnyújtás magánszemélyként

 

Az Alex elektronikus jogi ügyintézést kínál azoknak az ügyfeleknek, akik magánszemélyként szeretnének biztonságosan szerződni egymással. A dokumentum minden szükséges adatot tartalmaz annak érdekében, hogy megfeleljen minden szempontból az ilyen jellegű ügyletekre vonatkozó elvárásoknak. Ennek megfelelően tartalmazza a kölcsönadó és a kölcsönvevő adatait, a kölcsön összegét, a visszafizetés határidejét, valamint az ügyleti kamatot.

 

Jelzálogszerződés

 

Amennyiben jelzálogszerződés keretében szeretnénk megvalósítani a kölcsönadást, arra is van lehetőségünk az online jogi ügyintéző rendszerben, mindössze egy gyors regisztrációt követően, kiválasztva a követeléskezelés menüpontot. Ebben az esetben rögzítésre kerülnek a zálogjogosult és a zálogkötelezett(ek) adatai, a biztosított követelés és a zálogtárgy adatai, valamint a kötbér és használati díj rögzítése is megvalósulhat. 

 

Gyorsan, könnyedén és kedvező áron vehető igénybe a szolgáltatás magánszemélyek közötti szerződés megvalósítására. A szerződésben foglaltak pedig szükség szerint a bíróság által kikényszeríthetőek lesznek.

 

Kölcsönt természetesen nemcsak magánszemélyek adhatnak egymásnak, de nem is kizárólag a hitelintézetek. Gondoljunk csak arra az esetre, amikor egy webáruházból részletfizetéssel szeretnénk vásárolni!

 

Kereskedelmi kölcsön kontra pénzkölcsön

 

Míg az előbbi opcióba abszolút beleillik a webáruház részletfizetéses értékesítésének gyakorlata, addig az utóbbi már üzletszerű tevékenységként nem végezhető felügyeleti engedély nélkül. 

 

Amikor egy webshop lehetőséget kínál arra, hogy egyösszegű vásárlás mellett választhatják a vevők náluk a részletfizetést is, amiért mindeközben nem számít kamatot vagy egyéb költséget, a beszerzésre kerülő eszköz pedig rögtön a vevő birtokába kerül, akkor egyszerű kereskedelmi kölcsönről beszélhetünk. 

 

Amennyiben azonban ugyanez a cég ügyleti kamatot is elkezd felszámolni, de az nem aránytalan, azaz a cél továbbra sem a pénzkölcsön nyújtásának során kamatból megszerzett nyereség, hanem az értékesítés, akkor kivételnek minősülhet, s maradhat a tevékenység a kereskedelmi kölcsön kategóriájában. Aránytalanul magas kamat esetében mindez azonban már nem lesz igaz, hiszen ekkor már a nyereség érdekében kínálnák ezt a konstrukciót, amire azonban webáruház nem jogosult, kizárólag pénzintézet.loading...