A Karácsony-közeli és Momentum-közeli cég szerint Karácsony a legnépszerűbb

Karácsony Gergely dolgokat néz.
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala.

A Medián, ahol korábban Karácsony Gergely kutatási igazgató volt, illetve a Momentum-közeli 21 Kutatóintézet friss felmérést tett közzé, amely a budapesti viszonyokat elemzi.

A kutatásban, amelyet a hvg.hu közölt, a megkérdezettek többsége elégedett Karácsony Gergely munkájával. A főpolgármester teljesítményét a budapestiek 59 százaléka nagyon jónak vagy jónak értékeli, míg negyedük tartja rossznak vagy nagyon rossznak. A felsorolt politikusok közül a válaszadók szerint Karácsony a legrokonszenvesebb, de magas Donáth Anna értékelése is. Érdekesség, hogy még az előző főpolgármester, Tarlós István is kedveltebb, mint a kérdőívben szereplő aktív fideszes politikusok, köztük a Karácsony esetleges kihívójaként is emlegetett Szentkirályi Alexandra.

Ha most vasárnap lenne a választás, a kutatás szerint a fővárosiak kétszer akkora arányban (56 százalék) szavaznák meg Karácsonyt főpolgármesternek, mint egy fideszes jelöltet (28 százalék). Az ellenzéki pártok – ha közösen indulnának – támogatottsága is jóval nagyobb Budapesten (46 százalék), mint a kormánypártoké (23 százalék).

A felmérés azt tudatja, hogy a budapestiek 73 százaléka szerint a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van, és csak 17 százalék gondolja, hogy a fővárost ugyanúgy kezeli a kormány, mint más településeket. Még a kormánypártiaknak is csak a fele érzékeli úgy, hogy egyenlő bánásmód érvényesülne.

Kétségtelen, hogy a budapestiek nagy része nem kér a Fideszből, ez érzékelhető a fővárosban. Lehetséges, hogy az ellenzéki közgyűlési többség is megmarad. A népszerűség efféle mérése azért lehet csalóka, mert Dávid Ibolya és Szili Katalin is volt a legnépszerűbb politikus, és mindketten megbuktak az országgyűlési, illetve a saját pártja belső választásán.

loading...