Katonai helikopterek szálltak fel Győrben, Ukrajnában látták őket

Fotó: Ellenszel.hu

Olyan katonai helikopterek szálltak fel Győrben, amelyek később Kijevben landoltak.

A győri reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek

– írta meg az Átlátszó.hu az Időkép webkamerája által rögzített felvételekre hivatkozva.

A február 13-án és 14-én rögzített felvételen az látszik, hogy három, H125M Fennec Eurocopter típusú, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű katonai helikopter érkezik a Győr-Pér repülőtérre. 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre repülnek tovább.

A Militarnyi nevű hírportál éppen akkoriban számolt be arról, hogy a Franciaország által felajánlott 55 darab H125M-es helikopter közül az első darabok megérkeztek Kijevbe. Az ukrán portál fotót is közzétett a helikopterekről,

amin jól látható, hogy a helikopter típusa és festése azonos azokéval, amelyeket a győri reptéren filmeztek le.

Az ukrán portál szerint 24 helikopter került a határőrszolgálathoz.

Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány nem csak azt hangoztatja, hogy nem enged át az országon keresztül fegyvereket Ukrajna felé, hanem a Honvédelmi Minisztérium konkrétan azt is cáfolta korábban, hogy Ukrajna felé átengedtünk volna helikoptereket.

A HM azután cáfolt, hogy a Politico április 14-én a kiszivárgott Pentagon-iratok alapján arról írt:

Magyarország titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak az ukrán harctérre.

A lap akkor azt írta,

az egyik kiszivárgott dokumentum részletezi azt a tervet, amely szerint az ukrán pilóták Horvátországból Ukrajnába a magyar légtéren keresztül repülnének a nekik adományozott helikopterekkel.

Korábbi sajtófotók alapján is hamis az állítás, hogy Magyarországon nem haladtak át Ukrajnába tartó fegyverek és helikopterek.

Február 2-án és 28-án a győri, illetve a tököli reptéren álltak meg szintén Franciaországból induló helikopterek, amelyeknek bekapcsolva maradt a transzponderük, így az útjukat rögzítette a Radarbox légtérfigyelő alkalmazás. Ebből kiderült, hogy a helikopterek Magyarországról a lengyel-ukrán határhoz közeli Rzeszów repülőterére mentek tovább, amely tavaly február óta a történelem egyik legnagyobb katonai légihídjának állomása lett. Ez alapján viszont nem közvetlenül Magyarországról mentek át Ukrajnába.

A lap a Radarbox adatai alapján több más olyan katonai gépekről is ír, amelyek szintén áthaladtak az ország légterén. Részletesen leírják azt is, hogy szárazföldön is mehettek át Bulgáriából Ukrajnába tartó fegyverszállítmányok Magyarországon.

HM: Nem

„Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket” – írta a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön a 444 megkeresésére. A tárca azt írta a lapnak:

„Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában

a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait.

Ugyanakkor Magyarországról, vagy az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...