A DK megakadályozná, hogy újabb postákat zárjanak be

A DK megakadályozná, hogy újabb postákat zárjanak be
Kép forrása: Szaniszló Sándor/Facebook

A DK megakadályozná, hogy újabb postákat zárjanak be.

Meg kell akadályozni, hogy újabb fővárosi postahivatalokat zárjanak be

– jelentette ki Szaniszló Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A polgármester emlékeztetett: néhány hónappal ezelőtt a Magyar Posta 22 fővárosi postahivatal ideiglenes bezárásáról döntött, azzal, hogy a posták csak akkor nyitnak újra, ha az önkormányzatok vállalják az üzemeltetésüket. Hozzátette:

egy készülő jogszabály szerint országosan több száz postahivatalt lehetne bezárni, a főváros több mint 100 postahivatalából mindössze 57 maradna.

A DK elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a magyar embereken spórol és újabb postahivatalokat zárna be. Ezeket elsősorban idős, mozgásukban korlátozott emberek használnak – mondta.

Kijelentette: kormány nem róhat még egy terhet a budapestiek nyakába „az orbáni infláció” és a hétszeres rezsiemelés mellett.

A közgyűlés szerdai napirendjén szerepel a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetőjének javaslata, amely felkérné a főpolgármestert, hogy kezdeményezze az illetékes miniszternél, hogy ne zárjanak be további budapesti postahivatalokat, és ha a Magyar Posta Zrt. támogatást kér egy postahivatal működésének fenntartásához, az ne haladja meg a hivatal fenntartásával közvetlenül összefüggő, a díjbevételből meg nem térülő költségeket.

Bősz Anett humán területekért felelős DK-s főpolgármester-helyettes közölte, szerdai ülésén tárgyalja a közgyűlés a budapesti „túlélőcsomagot”, ami a költségvetési stabilitás megteremtését szolgálja. Kiemelte:

a csomag nem nyúl a közszolgáltatásokhoz és a bérekhez, és továbbra is megfizethető áron tartja fenn az idősotthonokat, az óvodai étkeztetést.

Kiemelte: a főváros vezetése és a DK politikai közössége nem tud hozzájárulni ahhoz, hogy a kormány a válság hatásait az embereken és Budapesten „veri le”. A kormány a nemzet fővárosát „fejőstehénnek” használja ahelyett, hogy közösen keresnék a megoldást a válságból való kilábalásra.

Arra biztatják a vállalkozásokat, hogy idén határidő előtt fizessék be az iparűzési adót, ezzel segítve a fővárosi költségvetés stabilitását

– mondta.

Bősz Anett szerint a főváros jelenlegi finanszírozási kereteibe „kódolva van” az évi 30 milliárd forint hiány. Jelen pillanatban a főváros finanszírozza a költségvetést, ami elfogadhatatlan. Kiemelte: a fővárosnak 58 milliárd forint szolidaritási adót kellene idén befizetnie a költségvetésbe. Tarlós István „egész regnálása alatt” ez az összeg 15 milliárd forint volt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...