Kiégett Orbán Viktor agya, mikor meghallotta a NATO-főtitkárt

Kiégett Orbán Viktor agya, mikor meghallotta a NATO-főtitkárt
Kép forrása: AFP

Kiégett Orbán Viktor agya, mikor meghallotta a NATO-főtitkárt. A meghökkent magyar miniszterelnök egyetlen szóval reagált.

Orbán Viktor Twitter-oldalán osztotta meg pénteken azt a csütörtöki hírt, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijevi látogatásán azt mondta, Ukrajnának a katonai szövetségben van a helye. A magyar miniszterelnök egyetlen szóval kommentálta a cikket.

Jan Stoltenberg, a NATO főtitkára meglepetés-látogatást tett Kijevben, 2023. április 20-án és találkozott Volodimír Zelenszkij ukrán elnökkel. Stoltenberg kijevi látogatása után kijelentette, hogy

minden NATO-szövetséges egyetért azzal, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen, ezért Zelenszkij elnök részt fog venni a következő NATO-csúcson július 11-12-én.

Orbán Viktor péntek kora délután osztotta meg Twitter-oldalán a Politico csütörtöki cikkét, amely Stoltenberg kijevi látogatásáról szólt. A cikk címe magyarra fordítva: „A NATO-ban van a helyük – mondta a szövetség vezetője Ukrajnának első háború alatti látogatásán”. A cikkhez tartozó címlapképen a főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható.

A magyar miniszterelnök, a Twitter-oldalán általában angol nyelven osztotta meg gondolatait. A Politico-cikkhez mindössze egyszavas kommentárt fűzött:

What?!

Vagyis:

Micsoda?!

Stoltenberg pénteken azt is bejelentette, hogy Zelenszkij részt vesz a NATO júliusi csúcstalálkozóján Vilniusban.

Zűrzavar

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki Kijevben járt, egyértelműen kijelentette:

minden NATO-tag szeretné a szövetségben látni az orosz ostrom alatt álló Ukrajnát, a magyar miniszterelnök kommunikációja viszont nem éppen erre enged következtetni.

Minden NATO szövetséges beleegyezett abba, hogy Ukrajna előbb-utóbb a szövetség tagja legyen” – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ma a katonai szövetség ramsteini találkozóján.

Hozzátette: jelenleg a fókusz azon van, hogy a szövetség minden támogatást megadjon Ukrajnának, hogy győzelmet arasson Oroszország felett, utalva arra, hogy valószínűleg továbbra sem veszik fel az országot a NATO-ba, amíg háborúban állnak Oroszországgal. A NATO alapszabályai nem engedik, hogy háborús konfliktusban álló ország része legyen a szövetségnek. A 2014-ben kezdődött hibrid háború Oroszországgal eddig is komoly akadálya volt annak, hogy Ukrajna NATO-taggá váljon.

Emellett van egy komoly gyakorlati oka is annak, hogy Ukrajna egyelőre nem lehet NATO-tag:

az ország felvétele azt is jelentené, hogy a szövetség közvetlenül is háborúba kerülne Oroszországgal, melyet a NATO vezetői továbbra is el akarnak kerülni.

Szintén érdekes, hogy a NATO meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a július 11-12-én, a litvániai Vilniusban megrendezésre kerülő éves NATO-csúcsra. Zelenszkij elnök a tavalyi, Madridban megrendezett NATO-csúcson csak digitálisan vett részt. Ezek a jelzések talán az eddigi legerősebb utalások arra, hogy sokéves mismásolás után már a NATO vezetői is úgy gondolják, Ukrajnának a katonai szövetségben van helye.

Maga Zelenszkij elnök reméli, hogy júliusban nem csupán verbálisan, hanem hivatalosan is meghívja a NATO tagjai közé Ukrajnát.

Ez azért fontos, mert a NATO formális invitációja szükséges ahhoz, hogy egy ország NATO-taggá váljon, Jens Stoltenberg bár de facto meghívta Ukrajnát a szövetségbe, kijelentéseinek jogi következménye nincs.

Nem mellesleg érdemes megjegyezni:

Stoltenberg kijelentése aligha lehetett elszólás, hiszen Boris Pistorius német védelmi miniszter pár órája szintén azt mondta, hogy minden NATO-tag egyetért abban, hogy Ukrajnának csatlakoznia kell a szövetséghez

– jegyzi meg a Portfolio.

Mindez azért érdekes és releváns, mert egy ország csak akkor lehet NATO-tag, ha a katonai szövetség minden tagja hivatalosan is jóváhagyja adott ország csatlakozási folyamatát. Mint ismert: Svédország és Finnország NATO-tagsága azért csúszott több hónapot, mert Magyarország és Törökország különféle politikai nézeteltérésekre hivatkozva nem engedte be a két skandináv országot a szövetségbe – Finnország végül április 4-én csatlakozott a NATO-hoz, Svédország viszont még mindig nem tudott belépni a török és magyar jogalkotók miatt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...