A Nyugati Fény a rendőrséghez fordul: támadás alatt állnak most is

A Nyugati Fény is támadás alatt áll.

A Nyugati Fény internetes újságot is túlterheléses támadás érte. Úgy, ahogy az Ellenszelet is korábban, illetve több, más portált. Ilyen többek között a 444.hu, a HVG is, csak hogy a nagyobbakat említsük.

A Nyugati Fény közleményt adott ki, amelyben előrevetíti, hogy büntetőfeljelentést tesznek a támadók ellen. Egy ilyen gaztett ugyanis (bár az interneten történik) ugyanúgy bűncselekménynek minősül. (Jelen cikkünk írásakor is elérhetetlen az oldaluk.)

Az alábbi Facebook-bejegyzést tették közzé:

A velünk egyet nem értő vélemények ilyen módon történő, aljas elhallgattatása nem fér bele semmilyen demokráciába. Akkor sem, ha a tartalmaink vállaltan kormányellenesek.

Minden megtámadott portállal szolidaritást vállalunk, és olvasóinkat is erre buzdítjuk!

Mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen támadást él át jelenleg is a Nyugati Fény?

A túlterheléses támadás (angolul: „denial-of-service” támadás vagy röviden „DoS” támadás) olyan támadási forma, amelynek célja az, hogy egy adott webhely, vagy hálózat hozzáférhetetlenné váljon a felhasználók számára. A támadók általában nagy mennyiségű adatforgalmat, kérést, vagy üzenetet küldenek a célzott rendszer felé, hogy túlterheljék azt, és megbénítsák a szolgáltatást.

A túlterheléses támadások lehetnek DDoS típusúak (elosztott túlterheléses támadások), ahol a támadók számos gépet használnak. Így nem vagy csak nehezen lehet nyomon követni az eredetüket. A védekezés is nehéz ellenük.

Mindezt ráadásul a törvény is bünteti. Egy ilyen fajsúlyú támadás-sorozathoz rengeteg erőforrásra van szükség, ami pénzbe kerül. Így tehát csak erős politikai és pénzügyi háttérrel lehet kivitelezni szerverek komplett lebénítását.

 

loading...