Figyelem: Majdnem egy hónapra lezárták a Kossuth teret Budapesten

lezárták a Kossuth teret

Figyelem: Majdnem egy hónapra lezárták a Kossuth teret Budapesten. Arra senki nem tud választ adni, hogy miért ilyen sokáig.

Sem a szervező Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, sem a rendőrség, sem a BKK nem tudott arra választ adni, hogy miért van szükség a Kossuth tér közel egy hónapos, pápalátogatás miatti lezárására, miközben 2021-ben az építésre és a bontásra is elég volt tíz nap, írta meg a Telex. A látogatásért felelős Semjén Zsolt nem válaszolt.

„Nem hajthatnak be a villamosok a Kossuth Lajos térre 2023. április 14-étől, péntektől várhatóan május 7-éig, vasárnapig a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos építési és bontási munkálatok miatt”

– írja a BKK weboldala. A 2, a 2B és a 23-as villamosok így most hetekig csak az ideiglenesen kijelölt Széchenyi rakpart megállóig járnak, mivel a sínek épp a teret körbeölelő kordonokon belül vannak. Így az átmeneti megállóból gyalog lehet megközelíteni a Jászai Mari teret, pótlóbusz nem jár, nem is lenne sok értelme.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz látogatást Budapesten, a három nap alatt több nyilvános és nem nyilvános eseményen is részt vesz majd.

A Kossuth téren lesz az egyik legjelentősebb, a látogatáshoz kapcsolódó tömegrendezvény. Az egyházfő április 30-án reggel szentmisét tart, a térre sok ezer embert várnak. Hasonlóan, ahogy két évvel ezelőtt is, mikor Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta a Hősök terén. Akkor szintén hívek ezrei vettek részt a rendezvényen.

Azonban a 2021-es, hasonlóan jelentős esemény előkészítésekor csak 9 nappal Ferenc pápa érkezése előtt zárták le a Hősök terét, és távozása másnapján már vissza is adták.

A Telex ezért azzal a kérdéssel fordult a szervezőkhöz, hogy miért volt szükség a Kossuth tér április közepei lezárására, milyen építési munkák zajlanak a téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata azt írta, hogy

„mint minden nagy rendezvény esetében, itt is komoly előkészületekre van szükség. A Kossuth téren megkezdődött a pápai mise helyszínének technikai előkészítése, vagyis az ilyenkor szükséges építkezések és átépítések”.

Hozzátették, hogy az ezzel kapcsolatos lezárások az állami szervek illetékességébe tartoznak.

Ezért megkeresték Semjén Zsoltot, azonban választ nem kaptak. Érdeklődtek a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) is:

ők visszairányítottak a lapot a rendezvény szervezőjéhez, illetve a BKK-hoz.

A BRFK csak annyit közölt, hogy a várható forgalomkorlátozásokról a később tájékoztatnak. Végül írtak a BKK sajtóosztályának is, de gyelőre nem válaszoltak.

Így egyelőre csak a tér széléről lehet figyelni, hogy milyen építményeket húznak fel, illetve milyen munkálatok zajlanak a kordonokkal gyakorlatilag teljesen lezárt Kossuth téren. A villamosok közlekedési rendjéből arra lehet következtetni, hogy a tér legközelebb május 7-én lesz újra átjárható, ekkor vehetik majd birtokba a villamosok és vélhetően a járókelők is.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...