Kinek és mikor ajánlott gyorsan felszívódó fehérjéket fogyasztani?

 

 

Sokat és keményen edzel, és fontos számodra a jó teljesítmény? A fehérjebevitel növelése elengedhetetlen az eredményekhez, ám az sem mindegy, milyen proteineket részesítesz előnyben.

 

Kezdőként nehéz lehet választani a különböző fehérjekészítmények között, ha azt sem tudod, melyik milyen célt szolgál, éppen ezért ezen cikk célja a gyors felszívódású fehérjék bemutatása. Először is tisztázd, mi a szándékod a testedzéssel, a proteint tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával, mert ennek ismeretében lehet kiválasztani a megfelelő fajtát. Mit kell tudni a gyors felszívódású fehérjékről? Tarts velünk, mutatjuk!

 

Mihez szükségesek a fehérjék?

 

Amennyiben fontos számodra az eredmények gyors elérése, és étrendeddel nem összeegyeztethetők az állati származékok, válaszd a BodySelect vegán fehérje termékeit! A testedzés megnövekedett fehérjeigényét pótolhatod természetes és mesterséges forrásokból, utóbbiak nagy könnyebbséget jelenthetnek a rohanó életmód miatt, illetve edzés során és után. 

 

A makro tápanyagok közé tartozó, aminosavakból felépülő fehérjék a szervezet létfontosságú építőelemei, ezek alkotják a sejteket, szöveteket, szerveket, tápanyagul szolgálnak a hormonok számára, segítik a regenerációt. Proteinekre mindenkinek szüksége van, és mivel a szervezet raktározni nem tudja, ezért táplálékokkal kell magunkhoz venni.

 

Lassú vagy gyors?

 

A gyors felszívódású fehérjék elágazó láncú aminosavakban, valamint laktózban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok, növelik a fehérjeszintézist, és hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, így tökéletesek lehetnek azok számára, akiknek az izomépítés a célja. Átlagos felszívódási, emésztési idejük 1-2 óra.

 

Ezzel szemben a lassú felszívódású proteinek, amelyek telítettség érzetet okoznak, elsősorban a fogyókúrázók számára megfelelőek, valamint védelmet nyújtanak a katabolikus folyamatok ellen, így a sportolóknak is nagyszerűek. Azonban nem mindegy mikor melyiket fogyasztjuk. Jellemzően 4 vagy több óra alatt hasznosulnak.

 

Gyors felszívódású fehérjék

 

A szervezet aminosavakká bontja a fehérjéket, amelyek a véráramból kerülnek a rendeltetési helyükre. A gyorsan felszívódó fehérjék néhány óra alatt hasznosulnak, így tudják például támogatni az edzés utáni regenerációt, illetve az izomnövekedést, amennyiben közvetlen edzés után fogyasztunk ilyen típusú fehérjéket.

 

A fehérjéket tartalmazó ételek változatosak, finomak. A húsok, a belsőségek, a tojás, a tejfélék közül leginkább a sajtok tartalmaznak nagyobb mennyiségű fehérjét, azonban megnövekedett szükséglet esetén nehézkes lehet ezekből fedezni a kellő mennyiséget. 

 

Az ajánlott napi fehérjebevitel 0,8 g/ttkg, de az életkor és az egészségi állapot függvényében ez változhat. Sportolók számára 1,6-2,1 g/ttkg, több étkezésre elosztva, így a fehérjeturmixok lehetnek ideális kiegészítők. A tejsavófehérje a legnépszerűbb, de laktózérzékenyek vagy vegánok számára a borsó-, szója- vagy a barnarizs-fehérjék tökéletes alternatívát jelentenek. loading...