Az emberek kedvence az ókor óta: a pizza

A pizza napjaink egyik legkedveltebb és talán leggyakrabban fogyasztott étele is. Könnyen elkészíthető otthon is, rendelhetjük házhoz, kérhetjük étteremben, de szeletekben vásárolva akár street foodként is fogyaszthatjuk. 

 

Az irodák életében is egyre népszerűbb közösségformáló szerepet is betöltő étel. Hiszen a legtöbb helyen már elhangzott a nagy kérdés: nincs kedve valakinek rendelni egy pizzát? De vajon mióta kedveljük ennyire ezt a fogást? És mi teszi ma is ilyen népszerűvé? Ennek járunk utána cikkünkben.

 

Szerinted a pizza egy céges rendezvényen is megállná a helyét? Próbáld ki az Ordit.hu-n keresztüli ételrendelés segítségével, hogy mennyire dobja fel a hangulatot egy közös pizzázás az irodában!

 

Pizza az ókorban

 

A fennmaradt ókori római freskókon már Pompeji romjai között is találtak utalást a pizza készítésére. Ezzel vendégelték meg a városba érkezőket. Ugyan Olaszországon kívül a görög és egyiptomi területeken is megtalálható volt ez az étel, de világszerte elismert csak az 1950-es években lett.

 

A pizza napjainkban

 

Az olasz bevándorlók Amerikába érkezésükkor magukkal hozták a kedvenc receptjeiket. Így ismerhette meg a világ a legtöbb népszerű olasz ételt és ezek között természetesen a pizzát is. Eleinte csak a szegényebb rétegek fogyasztották, de az ízletes feltétek hamar magukkal ragadták az embereket vagyoni helyzettől függetlenül.

 

Az első pizzát modern pizzát egyes eredettörténetek szerint Nápolyban készítették, és ennek számos nyoma található ma is Olaszországban. 1984-ben megalapították az Igazi Nápolyi Pizza Szövetséget (Associazione Verace Pizza Napoletana), ami felügyeli, hogy pontosan mit is lehet egyáltalán pizzának hívni. 

 

Igen szigorú szabályoknak kell náluk megfelelni. Az igazi pizza szerintük kizárólag fatüzelésű kemencében sülhet, a tészta gyúrásához pedig kizárólag kézi erőt lehet igénybe venni, tehát a dagasztógép vagy az egyéb mechanikus eszközök használata ki van zárva.

 

Rendelés az irodába

 

A mindennapok során a legtöbb irodában legalább egy ember rendel magának ételt. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen nem minden nap jut időnk még a főzést is elintézni. Ha két-három ilyen ember találkozik, akkor viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy nem rendelnek-e közösen pizzát. 

 

Ez létrehoz a munkatársak között egyfajta cinkosságot is, ami pedig szorosabbá fűzi köztük a kollegiális kötődést. És persze egyre több helyen tartanak havi rendszerességgel pizzanapot is.

 

Pizzarendelés rendezvényre

 

A fiatalosabb hangulatú rendezvényeken egyáltalán nem kirívó, ha ahelyett, hogy valamilyen éttermi melegételes vagy menüs megoldást választanának, egyszerűen csak rendelnek jó pár adag pizzát. 

 

A változatos feltét kínálatnak köszönhetően biztosan megtalálja mindenki a neki tetsző kombinációkat, így senki sem marad éhes a rendezvény alatt.loading...