Amerika mondhat nemet: a biztonságpolitikai szakértő a legújabb kitiltásokról beszélt

Amerika mondhat nemet: a biztonságpolitikai szakértő a legújabb kitiltásokról beszélt

Amerika mégis mondhat nemet: a biztonságpolitikai szakértő a legújabb kitiltásokról beszélt.

„Álmainkban Amerika visszainteget! Álmainkban Amerika nem mondhat nemet! Vagy a Putyin-barát fideszeseknek mégis? 

Egy igazi szakértővel, Tarjányi Péterrel vesszük sorra a legújabb kitiltási botrány részleteit. Megbeszéljük, hogyan hazudta le a csillagokat az égről a héten Rogán Antal és az is kiderül, hogy mit üzenhet a hatalom Bödőcs Tiboréknak a legújabb, aljas lejárató kampánnyal?” – áll a DK Szubjektív 20. adásának ajánlójában.

A legújabb adásban az állandó szereplők – Kálmán Olga, Vágó István és Gréczy Zsolt – mellett egy valódi szakértő, Tarjányi Péter beszélt a legfrissebb fejleményekről.

Szóba került a pattanásig feszül magyar-amerikai kapcsolat és a vágtató infláció is. De a léegérdekeobb téma minden bizonnyal a héten bejelentett amerikai szankciók voltak. A DK Szubjektív szerint újabb külpolitikai szégyen, hogy kitiltotta az Egyesült Államok az orosz kémbank magyarországi vezetőjét.

Az amerikai kilátások

Az USA több mint 50 intézménnyel, illetve személlyel szemben hirdetett szankciókat a mai napon – jelentette be David Pressman egy rendkívüli sajtótájékoztatón. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint szankciók Oroszországgal kapcsolatosak, Magyarország pedig amiatt érintett, mert szerepel az érintettek között a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank is, és annak vezetői is.

„Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar vezetők egyre szorosabb kapcsolatokra törekednek Oroszországgal, annak brutális agressziója ellenére. Az oroszokkal való szoros gazdasági együttműködés az orosz hadigépezetet táplálja, és veszélyezteti a transzatlanti szövetség biztonságát”

– fogalmazott az amerikai nagykövet. Pressman szerint bármilyen, a Kreml által irányított platform európai jelenléte potenciális veszélyt jelent mind az Európai Unió, mind pedig annak nyugati szövetségesei számára. A nagykövet arról is beszélt, az érintett bank Moszkva eszköze arra, hogy befolyását növelje Magyarországon és a térségben.

Pressman elmondása szerint az Egyesült Államok többször is aggodalmát fejezte ki a kémbank miatt a magyar kormány felé. Erről azonban a magyar kormány nem volt hajlandó tudomást venni.

Az Budapesten létrehozott központtal rendelkező Nemzetközi Beruházási Bank munkatársai diplomata útlevéllel érkezhetnek az Európai Unió területére Oroszországból is, ez pedig – mivel Magyarország a NATO tagja – kiemelt kockázatot jelent az Egyesült Államok számára is, mutatott rá Pressman.

Bejelentése végén Pressman leszögezte, hogy az USA fontos szövetségesének tekinti Magyarországot, és konstruktív kapcsolatot kíván fenntartani vele. A szerdai bejelentés pedig egy szükségszerű lépés volt ennek érdekében.

Legutóbb csaknem egy évtizede történt Magyarországot, illetve magyar állampolgárokat érintő amerikai kitiltás. 2014 őszén egy elnöki rendelettel tiltottak ki hat, korrupcióval tanúsított magyart – azonban az ő nevüket nem hozták nyilvánosságra. A mai napig csak Vida Ildikó akkori NAV-elnököt sikerült a szankcionált személyek közül beazonosítani.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...