Kész a törvényjavaslat: alaposan felbolygatnák az életet

Több száz rendőrt küldtek a szerb-magyar határhoz

Kész a törvényjavaslat: alaposan felbolygatnák az életet egyes magyarországi településeken. Jelentős változás előtt áll a Posta.

Jelentősen csökkenhet a posták száma Magyarország nagyobb településein, Budapesten például alig 55, Egerben mindössze egyetlen egy posta maradhat – írja az mfor.hu. A portál szerint posták százait zárhatják be.

A lap a postatörvényt módosító friss javaslatot szemlézte, melyből kiderül, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt szeretné, hogy a Magyar Postának 30 ezernél nagyobb lélekszámú településeken 30 ezer lakosonként minimum egy posta legyen. Így például az 50 ezres Egerben a jelenleg minimálisan előírt kettőről mindössze egyre csökkenhet a működő posták száma.

A jelenlegi törvények szerint a 25 ezernél nagyobb lélekszámú településeken 25 ezer lakosonként kell minimum lennie egy postának.

Ez persze csak a minimumra vonatkozó előírás. A Magyar Posta dönthet úgy, hogy ennél több postát üzemeltet. Budapesten a mostani törvények szerint például 66 postának kell üzemelnie, az új előírás 55 postára csökkentené a minimum elvárt intézményszámot, ugyanakkor a Magyar Posta eddig is a minimális számnál jelentősen többet, 112 postát tartott nyitva.

A módosítás szükségességét nem indokolta meg a törvényjavaslat, ugyanakkor az MFOR szerint valószínűleg az üzemeltetési költségek elszállása miatt születhetett meg.

Tömegével mondanak fel

Átlagosan tíz százalék körüli béremelést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, de ez sem állítja meg a tömeges felmondásokat a hvg.hu cikke szerint.

Az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik a Postánál

– fogalmazott Pfeifer Tamás, Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Szerinte a dolgozók közhangulata a mélyponton van, amiben szerepe van a Posta vezetése által korábban bejelentett, később leállított 1200 fős csoportos létszámleépítésnek. Mivel nem lehetett tudni, hogy pontosan mely területeket érint, a bizonytalanság miatt sokan más állás után néztek. A postafiókok bezárása is sok feszültséget okoz, mivel a dolgozók egy részét új helyre irányítottak, ami sokaknak nem felel meg.

Az átlagosan tíz százalékos emelést is teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja az érdekképviseleti vezető, mivel a keresetek reálértéke csökkenni fog.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...