Orbánék legnagyobb háborús titka derült ki a Pentagon-iratokból

Tüntetés robbant ki a Várban, könnygázt is bevetettek

Orbánék legnagyobb háborús titka derült ki a Pentagon-iratokból.

A Politico újabb dokumentumot fedett fel a kiszivárgott Pentagon-iratok közül. A legújabb nyilvánosságra kerülő jelentés szerint Magyarország titokban segítséget nyújthat a szövetséges országoknak az általuk adományozott fegyverek Ukrajnába szállítására, írja a Portfolio.

A kiszivárgott amerikai dokumentumokban utalás található arra, hogy Magyarország titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak az ukrán harctér irányába. A Politico kiemeli, teszik mindezt annak ellenére, hogy nyilvánosan ígéretet tettek minden ilyen jellegű szállítmány megakadályozására.

Az egyik kiszivárgott dokumentum ugyanis részletezi azt a tervet, hogy hogyan kellene átszállítani a Horvátországtól kapott Mi-8 katonai helikoptereket. A dokumentumban a legvalószínűbb forgatókönyvként azt jelölik meg, hogy

az ukrán pilóták Horvátországból közvetlenül repülnének át Ukrajnába, a magyar légtéren keresztül.

Ha ez az információ igaz, az nemcsak azt jelentené, hogy Magyarország átengedi a fegyvereket a légterén, hanem ellentmond azoknak a sajtóhíreknek is, amelyek szerint a helikoptereket a földön vagy Lengyelországba tartó repülőgép-járatokon keresztül adnák át – írja a Politico.

A magyar és a horvát tisztviselők nem válaszoltak a Politico megkereséseire.

Magyarország neve egy másik dokumentumban is szóba kerül. Ebben a jelentésben Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 22-én egy politikai stratégiai megbeszélésen az Egyesült Államokat „három legnagyobb ellenfelének” egyikeként jelölte meg. A CIA forrásként az USA budapesti nagykövetségére hivatkozott.

A jelentés hozzáteszi:

a megjegyzés az Amerika-ellenes retorika szintjének eszkalálódását jelenti a miniszterelnök beszédében.

A kormány tagad

Tagadja a magyar kormány, hogy fegyverszállító helikoptereket engedett volna át Ukrajna felé – írja az ATV. Pénteken számoltunk be arról, hogy a Politico által áttekintett iratok szerint a magyar kormány titokban engedélyezte szövetségeseinek többször is, hogy fegyverszállításra használják Magyarország légterét.

Bár a magyar kormányt megkereste a Politico az üggyel kapcsolatban, nekik nem válaszolt. Az ATV kérdésére viszont reagált a Honvédelmi Minisztérium: „A Politico értesülései tévesek.”

Szerintük a magyar kormány álláspontja nem változott: nem küldenek sem fegyvert, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem engednek át katonai szállítmányokat sem Ukrajna felé.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...