Húsvétkor ráfaraghatnak a nyugdíjasok: figyelmeztetés nekik

Húsvétkor jobban oda kell figyelnünk a csalásokra
grafika: ellenszel.hu

Húsvétkor hajlamosabbak vagyunk több pénzt költeni, mint általában. Ez az ünnephez kapcsolódó szokásokból adódik. Amíg a nyugdíjasok főznek, tojást festenek az unokáknak, pihennek, addig a gonosztevők nagyon is aktívak. Nekik a húsvét a mennyországot jelenti.

Összeszedtünk 5 olyan tanácsot, ami jól jöhet húsvétkor

  1. Vigyázzunk a hamis húsvéti élelmiszer ajánlatokkal: Az ünnepek közeledtével, sokan kínálnak akciós áron húsvéti élelmiszereket, például sonkát, tojást, süteményeket, stb. Azonban, nem minden ajánlat hiteles.
  2. Kerüljük a húsvéti nyereményjátékokat! Sokan használnak ilyen játékokat azzal a céllal, hogy megszerezzék a résztvevők személyes adatait, vagy megpróbálják rávenni őket a pénzügyi adományozásra. Azt javasoljuk, hogy egyáltalán ne vegyenek részt nyereményjátékban. Ha mégis mindenképp szeretnék, kérdezzék meg családjukat vagy barátaikat, ha bizonytalanok az adott játék hitelességével kapcsolatban.
  3. Ne osszuk meg a személyes információkat: Az időseknek érdemes óvatosnak lenniük, ha húsvéti üdvözleteket küldenek vagy kapnak az interneten keresztül. Soha ne osszák meg a személyes információikat, például a teljes nevüket, az otthonuk címét, az életkorukat vagy a banki információikat az ismeretlenekkel. Emellett fontos, hogy csak megbízható forrásból származó üdvözlőlapokat nyissunk meg, és ne kattintsunk olyan linkekre, amelyeket nem ismerünk.
  4. Biztonságosan közlekedjünk: Az időseknek érdemes ügyelniük arra, hogy biztonságosan közlekedjenek, ha húsvéti rendezvényeken, családi összejöveteleken vagy vásárokon vesznek részt. Vigyék magukkal a szükséges gyógyszereket, a mobiltelefonjukat és a szükséges pénzt, és értesítsék a családjukat vagy barátaikat, ha elindulnak otthonról. Emellett fontos, hogy ügyeljenek az autózásnál is, és csak akkor vezessenek, ha teljesen éberek és fitt állapotban vannak! Ilyenkor jobban kell figyelni az utakon, sokkal több az ittas sofőr.
  5. Ha idegen locsolók jönnek, NE nyisson ajtót! Elmondjuk, hogy miért: azok az emberek, akik a népszokást és a hagyományokat ápolva jönnek, hogy szép gesztust gyakoroljanak a hölgyek felé, előre bejelentkeznek, és/vagy ismerjük őket. Aki ismeretlenül csenget be házakhoz locsolási célzattal, az vagy pénzt akar kisajtolni az idősekből, vagy csak színleli a locsolást, valójában pedig tolvaj. Gyakran szépen felöltöztetett óvodáskorú gyermekkel érkezik. Lehet, hogy nem ott, helyben fogja kirabolni a gyanútlan nyugdíjast, hanem kifigyeli, honnan veszi elő a pénzárcáját a néni, hogy a kisgyereknek adjon 100 forintot a locsolásért.

Élvezzük a családi ünnepet, keressük a piros tojást az unokákkal, együnk jókat, de legyünk résen, mert húsvétkor a bűnözők jóval aktívabbak, mint máskor.

loading...