A Terminátor rendezője őszintén beszélt mondott az MI felemelkedéséről

A Terminátor rendezője

A Terminátor rendezője őszinte véleményt mondott az MI felemelkedéséről. A világhírű rendező szerint már most is túl késő.

James Cameron úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia (MI) jó úton halad a Terminátorhoz hasonló események megvalósítása felé.

Majdnem negyven évvel az első Terminátor film megjelenése után 1984-ben, amely a MI képességeinek növekedését mutatta be saját küldetésükben, hogy elpusztítsák az emberiséget, Cameron szerint közelebb vagyunk a technológiai felemelkedéséhez, mint gondoltuk.

Mint az Aliens és az Avatar kritikailag is elismert filmjeinek rendezője, Cameron azt bizonyította, hogy rendkívüli szinten érdeklődik a technológia jövője iránt és hogy mit jelenthet a világ számára.

A Will Arnett, Jason Bateman és Sean Hayes színészek által vezetett SmartLess podcastban a rendező beszélt arról, hogy egy gépi lázadás – mint a Terminátor cselekménye – lehetséges-e.

Felismerve a technológiai fejlődés emelkedését az elmúlt évtizedekben, Cameron elismerte, hogy nem fél, de

„elég aggodalmaskodó a MI visszaélésének lehetősége miatt”.

További magyarázatként a 68 éves rendező úgy fogalmazott: „Szerintem az MI lehet nagyszerű, de akár a világ végét is jelentheti.”

Miközben egyetért azzal, hogy van „fegyveresítési” lehetőség, elismeri, hogy „még egy technológia sem volt fegyver nélküli”. Az Oscar-díjas rendező azt is megkérdőjelezte:

Valóban akarunk-e harcolni valami olyan ellen, ami okosabb nálunk a világunkban?

Nem hiszem, mondta.

Ennek a technológiával kapcsolatos idegességnek az oka lehet egy fejlett szoftver, a ChatGPT, amelyet a Silicon Valley-ban fejlesztettek ki.

Ez az új MI chatbot, amely képes utánozni egy emberi beszélgetést, valamint írni és hibajavítani számítógépes programokat, zenét és diákesszéket, és amelyet tavaly novemberben adtak ki a Silicon Valley mérnökei.

A ChatGPT képes még verset és dalszöveget írni, bár van korlátja. Például bár igyekszik csökkenteni a káros és megtévesztő válaszokat, néha olyan hitelesnek tűnő, de helytelen válaszokat is ír, amelyet

a mesterséges intelligencia hallucinációinak neveznek.

A hallucináló mesterséges intelligencia csevegőbotjai szabadlábon hagyásával valóban meg akarjuk kockáztatni az esélyeinket a mesterséges intelligencia ellen a jövőben? Nem hiszem, mondta a világhírű rendező az Unilad szerint.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...