Aggódik a magyar kormány, mert az USA nem küldött nekik meghívót

Aggódik a magyar kormány, mert az USA nem küldött nekik meghívót

Aggódik a magyar kormány, mert az USA nem küldött nekik meghívót a több mint száz ország részvételével zajló csúcstalálkozóra.

A magyar kormány aggódik, amiért az USA idén sem hívta meg Magyarországot a demokráciacsúcsra.

121 ország vezetőit várja a Biden-adminisztráció az idén másodszor megszervezett demokráciacsúcsra, amit március 28. és 30. között rendeznek meg. Magyarország és Törökország nincs a meghívottak között.

A Népszava kérdésére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy a Fehér Ház nem hívta meg Magyarország kormányát a március végén tartandó demokrácia-csúcstalálkozóra. A nagykövetség szóvivője azt válaszolta, hogy a 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg.

Válaszukban arról is tájékoztattak, hogy Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra.

A március 28–30. között megrendezett demokráciacsúcs személyes és virtuális eseményeket foglal magába, amiket Washingtonban és négy partnerországban tartanak. Costa Ricában, Dél-Koreában, Hollandiában és Zambiában. Az eseményen részt vesz többek közt az amerikai elnök, Joe Biden is.

A csúcson a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó. Hasonló demokráciacsúcsot közel másfél éve tartottak 110 ország részvételével, azonban Magyarországot ekkor sem hívták meg.

Akkor Szijjártó Péter úgy reagált: „Nem szorulunk rá, hogy bárki érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...