A magyarok csak álmodnak a kosztról, ami egy belga kórházban jár

A képen egy kórházi ápoló látható, aki siet elhagyni a kórtermet.

A magyarok csak álmodnak az ételről, amit belga kórházakban szolgálnak fel. Cikkünk alján magyar kórházi specialitásokat nézegethet a kedves olvasó.

A Kortrijk városban található AZ Groeninge kórház olyan szinten műveli a főzést, hogy azt a Gault & Millau étteremkalauz beneluxi változata is elismerte – írja a Reuters, alapján a Telex. A Gault et Millau egy gasztronómiai kalauz, a Guide Michelin vetélytársa, amelyet francia ételkritikusok alapítottak.

A kórház maga kérte fel a Gault & Millau szakértőit, hogy tanácsokat adjanak arra vonatkozóan, hogyan lehetne fejleszteni a betegeknek felszolgált ételeket. Különös tekintettel a halételekre, a szószokra és a burgonyával készült fogásokra.

Marc Declerck, a Gault et Millau beneluxi kiadásának vezetője elmondta a Reutersnek, hogy a kiadó már több mint tíz éve együttműködik cégekkel és idősotthonokkal.

Declerck elmondta, hogy az étteremkalauz megállapíthatta:

a kórházban tálalt ételek magas minőséget képviselnek, és néhányat otthon is szívesen tálalna a vendégeknek.

Általános tanácsként azt tette hozzá, hogy érdemes jó alapanyagokkal egyszerű recepteket elkészíteni. „Legyen egészséges, legyen finom… Úgy kell főzni másnak, ahogy magának főzne az ember” – tette hozzá.

Az AZ Groeninge menzáján készült ételek nem fognak szerepelni a Gault & Millau 2023-as étteremkalauzában, de a kalauz hivatalos elismerését megkapta.

Eközben Magyarországon..

Kórházi tartózkodásnál fontossnak kellene lennie, hogy a kezelések, beavatkozások után a beteg a felépüléséhez szükséges tápanyagokban gazdag ételeket kapjon. Biztosan vannak kivételek, de a magyarországi állami kórházak menüsoraiban többnyire sajnos nem a legízletesebb, teljes értékű fogásokat kapják a betegek. Ráadásul az adagok sem mindig elegendők.

Karácsonyi reggeli egy magyar kórházban

Szintén magyar kórházi specialitás:

Újabb magyar kórházi finomság: egy szelet kenyér és egy kis tálka darált hús?

Ez itt egy ebéd: valamilyen hús, gyümölcsmártás + még valami…

De nem kell messze menni a fent látott belga kórházi ételért, Szlovákiában is tudnak rendes ételt adni a kórházi betegnek:


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...