Amerikai bankcsőd: hamarosan beszédet mond Joe Biden

Dulakodás alakult ki a Karmelita felé vonuló tüntetők és a rendőrség között

A hétfői legfrissebb amerikai bankpiaci fejlemények általános pánikhangulatot okoztak a világ tőzsdéin és a devizapiacokon. Ezek hatására hétfő délelőtt rohamos gyengülésnek indult a forint árfolyama és a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is, írja a Telex.

A forint árfolyama a devizapiacokon meredeken esett délelőtt: az euró ára egy időre átlépte a 388 forintot is. Ezután némi erősödéssel 387 forint közelébe tért vissza az árfolyam.

A tőzsdén, akárcsak az európai értékpapírpiacokon, a bankrészvények mélyrepülés okoz komoly mínuszokat. Az OTP árfolyama előbb 10 000, majd 9900 forint alá is beesett, cikkünk megírásakor 9850 forint volt a napi mélypontja.

Bár Amerikából indult a válság, a helyzet súlyát jelzi, hogy hétfő délelőtt a német jegybank, a Bundesbank bejelentette: válságstábot hív össze a kialakult helyzet miatt.

A Reuters szerint a válságstáb összehívásával a Bundesbank célja az, hogy felmérje helyi piacra gyakorolt lehetséges hatásokat. Európában nem irányoztak elő vészhelyzeti intézkedést. A német bankpapírok hatalmasat estek hétfőn a tőzsdén:

a Commerzbank délig 11 százalékos mínuszban volt, míg míg a Deutsche Bank 6,5 százalékot esett.

A pánikhangulatot az amerikai bankpiaci fejlemények okozzák. Múlt hét végén bedőlt a 16. legnagyobb amerikai pénzintézet, a Silicon Valley Bank. Az amerikai állam kénytelen volt mentőövet nyújtani a csőd után.

Újabb bankbezárás

Újabb bankbezárásról érkezett hír. Az amerikai szabályozó hatóságok ugyanis vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését. Hétfő délelőtt jelent meg a hír arról is, hogy Németországban moratóriumot rendelnek el a Silicon Valley Bank németországi fióktelepével szemben – igaz, annak nincs nagy súlya a német bankrendszerben.

Közben, a válság jeleként „olyan heves esést látunk az amerikai és európai kötvényhozamokban, amelyekre a koronaválság óta nem volt példa, miközben a részvénypiacok is esnek, a dollár gyengül”

írja a Portfolio.hu. A lap szerint ennek hátterében az áll, hogy a piac arra számít: az amerikai jegybank, a Fed leáll a kamatemelésekkel, vagyis hátrébb sorolja az árstabilitásért folytatott harcot, hogy biztosítsa a pénzügyi stabilitást. Az Egyesült Államok bankszektora mintegy 680 milliárd dollár nem realizált veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt időszakban, elsősorban amiatt, mert a Fed az infláció elleni küzdelem jegyében meredeken emelte az irányadó kamatot.

Beszédet mond az amerikai elnök

Joe Biden elnök az amerikai bankrendszerben kialakult helyzettel kapcsolatban mond majd beszédet Washingtonban a Fehér Házban délelőtt 9 órakor.

A CNN értesülései szerint

az elnök rendkívüli beszédének üzenete az lesz, hogy minden amerikai betétes pénze biztonságban van, a bankrendszer biztos lábakon áll.

Az amerikai elnök a beszéde elején elmondta: minden amerikai betétes pénze biztonságban van. Joe Biden szerint az adófizetők semmilyen terhet nem kell viseljenek a betétesek kimentése miatt. A bankok vezetését elbocsátják, a részvényeseket nem mentik ki, mivel ők kockázatot vállaltak, ami nem jött be.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...