Gyurcsány Ferenc: egészséges egészségügyet akarunk

Gyurcsány Ferenc
Kép forrása: MTI

„Egészséges egészségügyet akarunk” – írja Gyurcsány Ferenc mai Facebook-bejegyzésében, ahol hat pontban ír az egészségügy problémáiról.

Bejegyzését itt közöljük:

„Járni jár, csak nem jut – ismerjük a mondást. Na, ez igaz a mai magyar egészségügyre is. 

Akkor pár dolgot jegyezzük meg:

1. Minden magyar polgárnak kell legyen egy egészségügyi asszisztense, aki folyamatosan vezeti a megelőzés, ellátás, gyógyítás, rehabilitáció folyamatában. Fogjuk mindenki kezét. 

2. Meg kell mondani, hogy az állami egészségügyben mi jár emberi jogon, mi jár azoknak, akik akik fizették a járulékokat, és mi azoknak, akiknek valamilyen kiegészítő biztosításuk van, függetlenül attól, hogy hol lakik, hogy milyen kapcsolatai vannak. 

Kell egy számonkérhető ellátási, szolgáltatási protokoll. 

3. Az alapszintű ellátást, a szűréseket, megelőzési eljárásokat a legszélesebbre kell nyitni, az ebben együttműködő állampolgárokat segíteni, motiválni kell. Az egészségügyi szakemberek széles köre sokkal többet tudna ma is segíteni, mint amit megengednek nekik.

Ki kell nyitni a szakmai lehetőségeket és vele együtt a felelősséget. 

4. Az állami egészségügyi kapacitásokat csúcsra kell járatni. A magánellátásból vissza kell hozni a betegeket. Ugyanakkor: aki magánellátást vesz igénybe és ezzel tehermentesíti az állami egészségügyet, annak költségeihez az állam bizonyos esetekben és meghatározott mértékig hozzájárulhat. 

5. Nemzetközi tapasztalatok alapján a magyar lakosság számára megfizethető áron lehetővé kell tenni a legjobb gyógyszerek és orvosi technológiák elérését.

6. Az egészségügyi dolgozók bérét, orvosokét, nővérekét, asszisztensekét a mindenkori nemzetgazdasági átlagkeresethez kell automatikusan igazítani, a helyreállított jogállású egészségügyi szakmai kamarákkal történő megállapodás szerinti szorzószámokkal. 

Tábornokok helyett orvosok és az egészségügyben jártas gazdasági szakemberek irányítsák a magyar egészségügyet!” – zárja sorait Gyurcsány Ferenc.

loading...