Kitiltanák az energiaitalt a boltokból: azt akarják, hogy csak dohányboltban lehessen árulni

Azt akarják elérni, hogy csak dohányboltban árulhassanak energiaitalt

Kitiltanák az energiaitalt a boltokból.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a kiskorúak védelmére hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tenné lehetővé az energiaitalok vásárlását – írja a HVG.

A családszervezet azt szeretné elérni, hogy a kiskorúak ne tudjanak korlátlanul energiaitalt vásárolni. A lap szerint politikusok, országgyűlési képviselők is támogatnák a kezdeményezést.

Király Nóra Ficsak-alapító elmondta,

az energiaitalok borzasztóan károsak a gyermekeinkre, a bolti hozzáférhetőségükre pedig gyakorlatilag semmilyen szabályozás nem vonatkozik.

Szerintük, ha a felnőtt vedeli az energiaitalokat, az egy felelős döntés eredménye, de a gyereknek nincs szüksége erre.

A Ficsak alapítója ugyanakkor egyelőre nem túl derűlátó az ügyben, mert – mint fogalmazott –

„nagyon erős az energiaital-lobbi, Magyarország egy energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak”.

A lap úgy tudja, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ez év elején már bejelentette, hogy a kormány egy figyelemfelhívó kampány keretében igyekszik rámutatni az energiaital-túlfogyasztás veszélyeire, különösen a fiatalok körében. Az államtitkár akkori tájékoztatása szerint a felső tagozatos és középiskolás diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat,és az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor fiatalok ezek túlfogyasztásával összefüggésben szorultak orvosi segítségre.

A Magyar Energiaital Szövetség a honlapján arra a kérdésre, hogy gyermekeknek ajánlott-e az energiaital, azt írja:

„Nem, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz, így a kávé, az energiaital és a kóla sem. Viszont egy egészséges felnőtt naponta megihat 5 doboz energiaitalt”.

A szervezet hozzáteszi azt is, hogy a boltok polcain található összes energiaital biztonságos.

A Ficsak egyébként híres a furcsa javaslatairól: pár hete azt javasolták, hogy a nagyböjt ideje alatt ne tartsanak farsangi mulatságokat..


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...