Fideszes minisztereket akar tanúként beidézni a bíróságra Völner Pál

Fideszes minisztereket akar beidézni a bíróságra Völner Pál
Kép forrása: MTI

Völner Pál csütörtökön tagadta a bűnösségét és jelezte: tárgyalást akar. Védője egy sor ember tanúként való meghallgatását kezdeményezte, fideszes minisztereket idéznének be:

Varga Judit igazságügyi miniszter, Vízkelety Mariann volt államtitkár, Kovács Pál volt államtitkárt, Süli János volt miniszter, Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter, Molnár Zoltán államtitkár, Hajas Barnabás államtitkár meghallgatását.

Völner azt állítja, a nyomozati anyagok egy részét a vádlottak nem kapták meg, a vádirat szerinte valótlan. Völner tagadta, hogy Schadl Györggyel korrupciós kapcsolatban állt volna. Szerinte valótlanul állítja a vád, hogy hivatali pozíciójával visszaélve befolyásolta a végrehajtani jtói kinevezéseket.

„Hivatali helyzetemmel soha nem éltem vissza, hivatali kötelezettségemet soha nem szegtem meg”

– mondta, miközben minden ellene felhozott vádat tagadott.

Völner arra panaszkodott, hogy védekezését az ügyészség korlátozta, mert elutasította egy sor bizonyítványi indítványát, köztük szembesítéseket is. „A nyomozást az ügyészség váratlanul és indokolatlanul gyorsan befejezte” – mondta Völner. Ezzel kapcsolatban később még lesz mondanivalója. Papp Gábor ügyvéd azt kifogásolta, hogy a sajtó szenzitív, bűnügyi adatokat tett közzé az elmúlt időszakban. Elmondta, hogy Schadl felesége a minap a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, amiért a sajtóban ezek az adatok megjelentek, de szerinte az ügyészség közömbös volt ezzel szemben. Papp nem érti, hogy ha őket, mint védőket is terheli a felelősség a bűnügyi adatokkal kapcsolatban, akkor az ügyészség miért nem deríti ki, hogy kik adták a sajtónak ki ezeket az adatokat.

Völner ügyvédje hangsúlyozta:

az ügyészség a nyomozást „indokolatlanul és váratlanul gyorsan befejezte” 2022 szeptemberében, mégis vannak olyan iratok az ügyben, amelyeket a védelem a mai napig nem kapott meg.

Papp szerint az eljárás során Völnernek lehetősége sem volt érdemben védekeznie. Süli János miniszter és Kovács Pál államtitkár tanúkihallgatását is kérte Papp Gábor a nyomozás során. Az ügyvéd kifogásolta, hogy nem lehetett jelen ezeknél a tanúkihallgatásnál. Papp Gábor szerint Vízkelety Mariann volt államtitkár kulcsszereplője ennek az ügynek, kezdeményezte is a tanúkihallgatását, mégsem hallgatta meg őt az ügyészség tanúként.

Sokan beismerték bűnösségüket

Nem ismerte be a bűnösségét az ügy harmadrendű vádlottja, R. Róbert sem.

„Nem követtem el bűncselekményt, ezért nem ismerem be”

– mondta a bíróságon R. Róbert. Szerinte a vádirat nem tartalmazza a valóságot és azokat a tényeket, amelyek az ő mentségére szolgálnának. R. Róbert azt szeretné, ha a bíróság megismerné a telefonlehallgatások teljes hanganyagát, mert szerinte a vád a kontextusból ragadott ki részeket.

Papp arról is beszélt, hogy Völnert már 2021 decembere előtt lehallgatták, ami szerinte törvénytelen volt. Ekkor Völner Pálnak még mentelmi joga volt.

Papp Gábor szerint törvénytelenül kötött az ügyészség egyezséget az egyik gyanúsítottal, F. Viviennel, akinek a tanúvallomásában foglaltakat aggályosnak, zavarosnak, ellentmondásosnak tartja. Völner ügyvédje arról is beszélt, hogy szerinte a nyomozati iratok olyan „feljegyzések halmaza”, amihez nem csatolták, amire hivatkoznak a feljegyzésekben, így lehetetlen ellenőrizni ezeket, a védekezést akadályozzák ezzel.

Az ügy ötödrendű vádlottja, A. Tamás sem ismerte be a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A. Tamás azt is mondta, hogy senki előtt nem játszotta el az “ügyész” szerepét, és aki ilyet állít, az nem mond igazat. A. Tamás a Schadl-ügy egyik mellékszálának szereplője: a vádirat szerint mások mellett ő is közreműködött abban, hogy R. Róbert elhitesse egy magániskolát fenntartó alapítvány vezetőjével, a szintén vádlott S. Etelkával, hogy pénzért cserébe a kapcsolatainak a felhasználásával segít megszerezni az iskola működéséhez szükséges engedélyeket.

Jövő hétfőn is lesz előkészítő ülés, a tervek szerint az utolsó. Akkor hirdeti majd ki a bíróság azokat az ítéleteket, amelyeket azokra a vádlottakra szab ki, akik az eddig megtartott előkészítő üléseken beismerték a bűnösségüket.

A bűnösségüket el nem ismerő vádlottak ügyének tárgyalása a bírónő tervei szerint május végén kezdődik. Mivel a nyáron ítélkezési szünet lesz, valamint várhatóan elég sok tanút kell majd meghallgatni az ügyben, ezért a tárgyalásokban jártas szakértők szerint legkorábban is csak az év végén várható elsőfokú ítélet.

Megnehezítik Schadl és Völner védekezését

Közvetlenül Schadl György és közvetve Völner Pál védekezését nem könnyíti meg, hogy az eddig megtartott előkészítő üléseken a legtöbb bírósági végrehajtó beismerte a bűnösségét.

Ezek a váddal egyező beismerő vallomások, valamint azoknak a gyanúsítottaknak a vallomásai, akik korábban egyezséget kötöttek az ügyészséggel, megnehezítik Schadl védekezését. Egyezséget kötött az ügyészséggel például az az F. Vivien, aki Schadl egyik legfőbb bizalmasa volt és aki a kenőpénzek nyilvántartását is vezette. Ezen kívül számos lehallgatásból és megfigyelésből született bizonyíték szól a vádlottak ellen.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...