A DK erősödött, a többi párt elesett a Fidesz elleni harcban

A DK erősödött, a többi párt a futottak még kategóriába csúszott.

A Fidesz egy lélektani határt lépett át, ugyanis most először 30 százalék alatti a támogatottsága 2019 óta. A DK erősödött, a többi párt a futottak még kategóriába csúszott. A választók bennük egyáltalán nem látnak alternatívát.

Minden olyan szavazó, aki a tavalyi kampányban a kormányzati intézkedések vagy az orosz agresszió nyomán kitört háború miatt a kormánypárt mögé állt, eltűnt a párt mögül. Ők az ismeretlen preferenciájúak egyre bővülő táborát erősítik – írja az Idea Intézet. A kutatóközpont egy ábrával szemlélteti a jelenlegi pártreferenciákat.

A DK erősödött, a többi párt elesett.
Forrás: Idea Intézet

A grafikán látható, hogy a demokratikus pártokat szinte mind megelőzi a viccpárt, vagyis a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Az LMP-nél például háromszor nagyobb támogatottsága van az MKKP-nak. A kutyapárt még így is jóval a parlamenti küszöb alatt teljesít. Az MSZP is lecsúszott, 2 százalék a népesség körében még épp hogy mérhető. A Jobbik és a Párbeszéd szintén csak névleg jelenik meg a pártok között. A Momentum a leggyengébbek közt a legerősebb, bár a pártnak nem tesznek jót az olyan botrányok, mint Donáth Annáék legutóbbi cenzúra-ügye.

A DK erősödött, és egy egészen más kategóriába került: az Árnyékkormány lett a Fidesz egyetlen érdemi kihívója.

A kutatás módszertana:

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022.  december 31 – 2023. január 11. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

loading...