Orbán Viktor zárt körben tartott tébolyodott beszédet

Orbán gyűlöli a kartonkocsma nevű oldalt.
kép: MTI

Igen tébolyodott beszédet mondott a Fidesz–KDNP balatonfüredi kihelyezett ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. A kormánypárti Magyar Nemzet szerint a kormányfő az alábbiakban sorolta fel, hogy aktuálisan kik az ellenfelek:

  • a háborúpárti Joe Biden amerikai elnök és az amerikai kormányzat, a háborúpárti brüsszeli bürokraták és háborúpárti politikusok;
  • a nemzetközi spekulánsok, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni, közülük külön nevesítette Soros Györgyöt, „aki már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxy háborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat”;
  • „a Gyurcsány vezette dollárbaloldal”.

A kormánylap beszámolója szerint a miniszterelnöki beszéd elsősorban a háborúról szólt, és a kiszivárgott információkból

úgy tűnik, hogy Orbán egyáltalán nem hibáztatta Oroszországot a kialakult helyzetért, így a háborúért és annak eszkalálódásáért, sem a gazdasági válsághelyzetért, az energiaárakért és az elszabadult inflációért, sem a szerinte meggyengült európai pozíciókért.

Oroszország két helyen jött elő a beszédben. Egyrészt Orbán arról beszélt, hogy a háborúnak nem lehet győztese: Oroszország nem veszíthet, mert atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani az atomháború veszélye miatt, de nem is győzhet, mert „Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ”.

Másrészt annak apropóján emlegette Oroszországot, hogy Orbán szerint „a szankciós infláción Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat”. Orbán szerint „Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét”.

A beszéd jelentős része foglalkozott viszont a Nyugat kritizálásával.

„Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására”

– idézi a kormányfőt a kormánylap.

A kormányfő például a gazdasági nehézségek és az infláció kapcsán arról beszélt:

„a bajt Brüsszel szabadította Európára, köztük Magyarországra is”.

Azt nem tette hozzá, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció az egész EU-ban. Sok országban már csökkenő trendet mutat az infláció, és olyan országok is vannak, ahol a rezsi ára is csökken.

Orbán szerint az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz–KDNP békepárti állásfoglalása, „ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek”, valamint legalább ilyen fontos, hogy „erősíteni kell Magyarország katonai erejét, hiszen a békéhez erő kell.”

loading...