Nehézgépekkel tüntet a tömeg egy magyar faluban

Fotó: Ellenszel.hu

Tüntetés robbant ki a paksi atomerőműtől nem messze található Madocsa nevű településen. A helyiek a kavicsbánya ellen tiltakoztak traktorokkal, nehézgépekkel. Tüntet a tömeg, és nem akárhogyan.

Madocsa Pakstól tíz kilométerre fekszik, ezért terveznek évek óta kavicsbányát nyitni a településen. Így ugyanis nem kellene messziről szállítani az új atomerőművi blokkok építésénél felhasználandó nyersanyagot, vagyis vélhetően a költségek alacsonyabbak lennének, mint egy másik bányából vételezett anyag esetén.

A befektető pedig a bányanyitással biztos és kiszámítható állami megrendeléshez juthatna, a helyi lakosok azonban hallani sem akarnak róla, többek között azért, mert csökkentené a talajvíz szintjét, valamint olyan termőterületeket is érintene, melyeken a falusiak gazdálkodnak. Ezért tüntet a tömeg.

Korábban a Mérce írta meg, hogy a lakosságnak címzett levélben számolt be arról a madocsai önkormányzat, hogy új néven ismét újraindította kavicsbánya nyitási tervét a településen a BET-KAVICS Kft. A képviselőtestületi közleményben Madocsa vezetése úgy fogalmaz, a cég projektjének csupán a neve változott, „a mögöttes tartalom nem”.

Ezért miután a Tolna Megyei Kormányhivatal megkereste a község önkormányzatát, hogy nyilatkozatot nyújtson be annak engedélyeztetési eljárásával kapcsolatban, Madocsa képviselőtestülete december 19-én azt eljutatta hozzájuk. Ennek lényegi tartalma az önkormányzat beszámolója szerint az, hogy

„bánya és a hozzá kapcsolódó létesítmények szinte valamennyi, a vonatkozó jogszabályok által is vizsgálni rendelt vonatkozásban jelentős és káros hatással lenne az érintett terület természeti, környezeti, táji és kulturális értékeire, a terület lakosságára, ezért a környezetvédelmi engedély iránti kérelem elutasítását kérjük.”

Korábban mind a község lakossága, mind pedig annak vezetése egyértelműen állást foglalt az ügyben:

nem engednek a nyomásnak, nem szeretnének bányát látni a falu határain belül.

A beruházás ráadásul nemcsak a gazdálkodókra, a természetre is veszélyt jelent.

A 81 oldalas környezetédelmi engedélyben több szakértő, illetve szakhatóság is állásfoglalást tett, amelyek között vannak egészen komolynak tűnő kifogások is:

Madocsa jegyzője nyilatkozatában leszögezi, hogy a lakosság népszavazás keretében határozottan döntött a teljes községre vonatkozó bányászati tilalom előírásáról.

„Az önkormányzat területrendezési és fejlesztési céljai a bányanyitás következtében lehetetlenné válnának a bánya működésének romboló és zavaró hatása miatt”

– írja.

A jegyző ír még továbbá a szintén helyi rendelettel védett szlavón tölgyesről, amely vízigényessége miatt veszélybe kerülne a talajvízcsökkenés, illetve a szárazság miatt elterjedő mezőgazdasági gyomnövények terjeszkedése miatt. A területet ráadásul nem csak rendelet védi, de a Natura2000 hálózat része is.

„A Duna szabályozása során csökkenő talajvízszint máris nagy mértékben károsította a tölgyest. A terület fenntartása érdekében semmilyen további veszélyeztető tényező nem megengedhető.”

– írja a jegyző.

A védett tölgyes otthont ad egy fokozottan védett réti sas párnak is, melynek a fészke is a tervezett bányatelek hatásterületén található.

„Madocsa területén nem él másik réti sas. Így, ha ez a pár elköltözne, a környék legnagyobb természeti értékétől fosztaná meg a bánya Madocsát. A falu lakossága tiszteletben tartja a védő zónáját, odafigyelnek, hogy ne zavarják, betartják a rájuk vonatkozó szabályokat évtizedek óta”

– írja attól tartva, hogy a zajterhelés elüldözné a védett madarakat.

Emellett a leendő bányatelken még régészeti lelőhelyek is találhatók, amelyeket mindenképpen érintetlenül kellene hagyni az építkezés során. Nem csoda tehát, hogy ilyen ellentmondást nem tűrően tüntet a tömeg. Reméljük, sikerrel járnak!


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...