15 éves szeretője van, és büszkén vállalja az általános iskolás tanár

Apám kettéhasított volna. Nyílt levél a tanárnak.
15 éves szeretője van az egykori tanárnak.

Nem mindennapi történetnek lehetünk tanúi. Egy általános iskolában tanító 39 éves férfi arról beszél egy nyilvános videón, hogy miért természetes dolog az, hogy 15 éves szeretője van.

Bite Zsolt a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa volt. Most már értesüléseink szerint nem tanít. A Tiktok csatornáján beszélt arról, hogy szerinte miért nem törvénysértő, és hogy miért nem probléma morálisan sem az, hogy egy 15 évessel van együtt.

A videót nem az Ellenszél töltötte fel, azt egy közösségi oldalon találtuk.

Mit mond a törvény arról, ha egy idős tanárnak 15 éves szeretője van?

A beleegyezési korhatár Magyarországon a 14. életév. Amennyiben a természetes személy betöltötte ezt az életkort, úgy ennek megfelelően jogot formál a szabad szexuális életre, vagyis szabadon dönthet, hogy kivel, mikor és hogyan létesít szexuális kapcsolatot.

E tekintetben a törvény nem tesz különbséget azonos neműek vagy különböző neműek közti szexuális kapcsolatok között.

Ugyanakkor mivel a 18. életévét be nem töltött személy jogilag még fiatalkorú, így a BTK számos olyan minősített esetre tér ki, amikor az ilyen (akár konszenzuális) kapcsolatokban a 18. életévét betöltött – így tehát felnőttkorú – személy a fiatalkorú sérelmére bűncselekményt követ el. Tipikus példa erre, ha a felnőttkorú és a fiatalkorú személy között hatalmi- vagy egyéb befolyási viszony áll fenn (edző / nevelő / pártfogó és a fiatalkorú viszonya, tanár-diák viszony, munkáltató-beosztott viszony, stb – írja a Wikipédia.

Azt nem tudjuk, hogy Bite Zsolt társa a tanítványa-e, erről ő nem ejt szót a videóban. Nem is sejtetjük, hogy az lenne. Emellett ő arról beszél, hogy ez morálisan is rendben van. Ez azonban már vitatható, hiszen egy 15 éves fiatalkorú szellemi fejlődése még korán sem ért véget. A tanár megítélése pedig a szülők részéről szintén kétessé válhat.

Olvasóinkra bízzuk ennek megítélését, tekintettel arra, hogy a tanár a nyilvánosság előtt is nyíltan beszélt minderről. A magyar jogszabályok egyelőre a fentebb leírt módon közelítik meg a felnőtt férfi és a fiatalkorú, de 14 év fölötti kapcsolatát. Tekintve azonban, hogy a Fideszhez közeli média már címlapon hozza az esetet, felmerül egy fontos kérdés. Mindez nem a jogszabály megváltoztatásának előszobája? Idővel meglátjuk.

Ha fiatalként úgy érzed, szükséged van egy beszélgetésre, javasoljuk, hogy keress fel szakembert! Ha erre nincs módod, kérdezhetsz az MI-től is.

loading...