Egy idős magyar így tud beosztani 60 ezer forint nyugdíjat

Idős em

A nyugdíjminimum összege havi 28.500ft, vagyis változatlan 2023-ban is. Felesleges lenne feltenni azt a kérdést, hogy egy ilyen összegben részesülő idős magyar hogyan tudja beosztani ezt a pénzt. Feljebb megyünk tehát, és azt kérdezzük, hogy 60 ezer forintos nyugdíjból hogyan lehet megélni.

Mi nem vagyunk elég okosak ahhoz, hogy ezt kikalkuláljuk, ezért rábíztuk a kérdést az utóbbi hetekben elterjedt mesterséges intelligenciára. Vajon ő mit javasolna az idős magyar embereknek?

Idős magyar pénzbeosztása
Fotó: Ellenszel.hu

„A nyugdíjas években a pénzügyi tervezés kulcsfontosságú lehet, főleg ha alacsony a nyugdíj összege. Ha valaki 60 000 forintot kap havonta nyugdíjként, a következő lépések segíthetnek az egész hónapot könnyen átvészelni:

  1. Alapvető kiadások: Az alapvető kiadások, mint a rezsi, az élelmiszer és az egészségügyi kiadások, mindig elsődlegesek legyenek. Az élelmiszerköltségek csökkentése érdekében érdemes hetente tervezni étkezéseket és listát készíteni, amikor bevásárolni kell.
  2. Spórolj a rezsiken: A rezsi kiadásokat is lehet csökkenteni, például energiatakarékos eszközök beszerzésével, az árak összehasonlításával, vagy az alternatív energiaforrások használatával.
  3. Kérj segítséget: Ha valaki küzd a pénzügyekkel, érdemes segítséget kérni egy pénzügyi tanácsadótól, aki ajánlásokat tud adni a pénzügyi helyzet javítására.
  4. Élvezd az ingyenes tevékenységeket: Az ingyenes vagy olcsó tevékenységek, mint például a séták, a kirándulások, vagy a könyvtári látogatások élvezete segíthet a nyugdíjas évek alatt a pénzügyi korlátok ellenére is.
  5. Vedd figyelembe a változó kiadásokat: Az éves vagy féléves kiadások, mint a személyi jövedelemadó, az egészségügyi ellátások, vagy a nyaralás, a pénztervezést is befolyásolhatják, ezért érdemes figyelembe venni őket.

Ezek a lépések segíthetnek a 60 000 forintos nyugdíjjal rendelkezőknek abban, hogy könnyen beoszthassák a pénzüket és kijöjjenek a hónap végére. Az alapos tervezés és a folyamatos monitorozás segít.”

Ellenszél: De ha kifizette a rezsit egy idős magyar ember és a gyógyszereit, akkor nem marad neki semmilye. Mit tehet?

idős magyar így oszthatja be a pénzét
Fotó: Ellenszel.hu

„Ha az idős ember már kifizette a rezsit és a gyógyszereit, de nem marad neki semmilyen pénz, akkor a következő lehetőségek állhatnak rendelkezésére:

  1. Szociális támogatások: Az időseknek számos szociális támogatás áll rendelkezésre. Mint például az időskori járadék, a rokkantsági járadék, vagy az ingyenes gyógyszerek. Az érintett önkormányzatoktól érdemes érdeklődni, hogy melyek a számára elérhető támogatások.
  2. Segélyek: Az idős emberek számára a helyi vagy a nemzeti szinten elérhető segélyek is lehetnek egy lehetőség. Az érintett szervezetektől érdemes érdeklődni, hogy melyek a számára elérhető segélyek.
  3. Társadalmi segítségnyújtás: Az idős emberek számára a családtagjaik és a barátok is segíthetnek, vagy akár a helyi közösségi csoportok is. Az önkormányzatok vagy a szociális szolgálatok is támogathatják az időseket, vagy ajánlhatnak megfelelő megoldásokat.
  4. Munkából élés: Az időseknek lehetőségük van továbbra is dolgozni, ha egészségi állapotuk lehetővé teszi. Az időskori munkák, mint például az önkéntesség, a szabadidős tevékenységek, vagy a kisebb munkák is lehetővé tehetik számukra a pénz bevételét.

Ezek a lehetőségek segíthetnek az idős embereknek abban, hogy megoldják a pénzügyi problémáikat, és biztosítsák, hogy a szükséges dolgokat meg tudják vásárolni.”

Összegezve tehát: a mesterséges intelligencia sem tud érdemi választ adni, hogy miként lehet megélni 60 ezer forintból. Az önkormányzathoz küldi az időseket, nekik viszont megvan kötve a kezük. Közösségi csoportok segíthetnek vagy családtagok. Ha egyik sincs, akkor mi történik? Hogyan vállaljon munkát egy idős, beteg ember?

Akármennyire is okos a mesterséges intelligencia, a magyar valósággal ő sem tud mit kezdeni.

További cikkeinkért kövess minket a Facebookon is!

loading...