Még nem késő dönteni a 2023-as éves autópálya-matrica vásárlásáról!

Év elején mindig számba veszi mindenki, hogy milyen autópálya-matricát érdemes vásárolnia. Most már eltelt egy hónap az új, 2023-as évből, leülepedtek a kedélyek és látszanak a tényleges változások, így aki még nem tette, átgondolhatja, hogy mi éri meg neki jobban.

 

Érdekesen indult az év

 

Mint azt már jó néhányan tudják, akik beleásták magukat a részletekbe, nem az infláció mértékéhez igazítottan drágultak az autópálya-matrica díjak. Míg az éves országos és éves vármegyei mindössze csak 5 százalékkal emelkedett, addig ez nem mondható el a 10 napos és havi társairól, amelyek több mint 20, valamint több mint 70 százalékkal emelkedtek.

 

Ez alapján egyértelmű volt, hogy az éves matricákat fogják többen vásárolni, de érdekes módon a megyei autópálya matricák iránt is nagymértékben megnőtt a kereslet. Összehasonlítva 2022 januárját 2023 januárjával, átlagosan közel 40 százalékkal vásároltak többen már éves matricát, mint az előző évben.

 

A jármű-kategóriákra bontva a legnagyobb a változás a D2 és a B2 matricáknál érhető tetten, mivel itt drágultak meg a legjobban a 10 napos és a havi matricák.

 

Gondoskodjunk magunkról a vármegyei tervezővel!

 

Szerencsére azok számára, akik nincsenek jó barátságban a térképekkel, a matematikával vagy netán mindkettővel, egy nagyon korszerű segítség áll rendelkezésükre az Autopalyamatrica.hu weboldalon, ez pedig a vármegyékre egy megyei matrica tervező.

 

Az emberek általában munkahelyi elfoglaltság miatt közlekednek rendszeresen az országban. Magánéleti, családi találkozások ritkábban adódnak, de ezekkel is lehet számolni. Amennyiben valaki tisztában van azzal, hogy mennyit fog idén utazni, milyen irányokba és milyen gyakorisággal, az jól ki tudja kalkulálni, hogy mire is számíthat és melyik autópálya-matrica megvásárlása éri meg neki vagy családjának a legjobban.

 

Hogyan számoljunk?

 

Próbáljuk átgondolni, hogy mely megyéket fogjuk érinteni utazásaink során és hányszor. Ezt a gyakoriságot szorozzuk meg a vármegyei matrica összegével és megkapjuk, hogy körülbelül mennyit fogunk költeni vármegyei matricákra egész évben összesen. Ha ez a végösszeg kevesebb, mint az éves országos matrica díja, akkor megéri a megyei matricák beszerzése, kizárólag azokra a vármegyékre koncentrálva, ahol át fogunk haladni.

 

De nem várt események mindig előfordulnak. Lehetnek bármikor olyan döntések, amelyek következtében váratlanul és gyorsan kell elutaznunk valahová, amivel nem is számoltunk, így mindjárt borul a matek. Ezért, ha az általunk kiszámolt összeg már közelíti az éves országos autópálya-matrica árát, akkor érdemesebb már ez utóbbit választani és letudjuk az egészet. Függetlenítjük magunkat a tervezés gondjaitól, és nem fog kötni minket sem a tér, sem az idő.

 

Nem csupán az idegeskedés és aggódás terhét vesszük le saját magunk és családtagjaink válláról, hanem megkímélhetjük magunkat a pótdíjak és büntetések befizetésének kellemetlen körülményeitől is, annál is inkább, mert a pótdíjak mértéke is változott, és az sem kedvező irányba.loading...