Az érzékeny területek védelme elengedhetetlen a sportoláskor

Több sportág is megköveteli vagy legalábbis ajánlja a lágyék védelmét. Ezekben a sportokban ez az érzékeny terület különösen ki van téve az ütések, rúgások által okozott fájdalomnak vagy sérülésnek, ezért mindenképpen gondoskodni kell a védelemről.

 

A küzdősportokban, valamint több csapatsportban, például a kézilabdában vagy a vízilabdában nagy a sérülésveszély, azonban a szuszpenzor meg tudja védeni ezt az érzékeny részt.

 

A szuszpenzor funkciója

 

Az első lágyékvédőt biciklisták hordták, innen terjedt el és egyre több sportág fedezte fel hasznosságát. A SamanSport.hu lágyékvédői között is többféle változatot találhatunk, ugyanis minden sportágnak megvannak a maga veszélyes testzónái. Érdemes tehát közülük olyat választani, ami pontosan azt a lágyékkörnyéket védi, ami az adott sportágban sérülésnek van kitéve.

 

A lágyékot nemcsak a férfiak, hanem a nők esetében is védeni kell. Bár a férfiak esetében egyértelmű, hogy a here mennyire érzékeny része az emberi testnek, azonban a női lágyék is érzékeny az ütésre. 

 

A szuszpenzor a nők és a férfiak esetében is maximálisan igyekszik megóvni ezt a részt, így teszi biztonságossá a sportolást. A hoki, a harcművészetek, az amerikai foci, a baseball és számos más sportág esetében elengedhetetlen a használata mindkét nem számára.

 

A lágyékvédők fajtái

 

A hagyományos férfi lágyékvédő egy védőtokból és az ahhoz kapcsolódó tartószerkezetből áll, mellyel a csípőre rögzíthető. A védőtok készülhet műanyagból vagy pedig az igazán profi változat esetén fémből. Egyes lágyékvédők esetében ez a tok kivehető, a mai, modern verziók pedig már kompressziós alsóruházatba vannak beépítve.

 

Minden szuszpenzor esetén kiemelten fontos a szellőzés, mivel a sportolás közben ez a terület is megizzadhat. A műanyag és a fém tok ezért szellőzőlyukakkal van ellátva.

 

Rendkívül fontos az ütéscsillapítás, ezért a tok minden esetben körbe van véve ütéselnyelő zónával, ami csökkenti a herét ért ütés nagyságát.

 

A védendő terület 

 

Amennyiben küzdősportoló vagy, akkor olyan szuszpenzorra lesz szükséged, ami a lágyék mellett a has egy részét is védi. Válassz ezért olyan ágyékvédőt, amelynek a felső része is ki van dolgozva. Ezek a mélyütésvédők általában bőrből vagy műbőrből készülnek. 

 

Ha csupán a lágyék alsó részét kell védeni, akkor akár egy pamutból készült szuszpenzor is elegendő, melyből a tok kivehető, így ezek mosógépbe is tehetőek.

 

A szuszpenzor kiválasztása

 

A felnőtt méreteknél a tok mérete általában azonos, a helyes méret kiválasztásához a csípőméretet kell figyelembe venned. A női változatoknál a védelmet egy ágyékot védő kemény, párnázott műanyag betét védi, és itt is a csípőméretet kell megmérni.

 

Az XS és az S-es méretű szuszpenzorok általában a gyerekek részére készültek, ezeknél a tokméret is kisebb, mint a felnőtteknél.

 

A lágyékvédő egy nagyon fontos védőfelszerelés, megvédi ezt a kiemelten érzékeny területet a kínzó fájdalomtól és a sérüléstől, ezért minden olyan sportág esetében viseld, amelynél fennáll a lágyék megütődésének a veszélye.

loading...